Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Marco Rubio v polovici apríla oznámi, či zabojuje o post hlavy štátu

Marco Rubio, archívne foto Foto: TASR/AP

Rubio, ktorý je potomkom prvej vlny imigrantov z Kuby, by sa v prípade volebného víťazstva stal prvým prezidentom USA hispánskeho pôvodu.

Washington 31. marca (TASR) - Americký republikánsky senátor za štát Florida Marco Rubio podľa svojho pondelňajšieho vyhlásenia 13. apríla oznámi svoje plány týkajúce sa prezidentských volieb v roku 2016. Informovala o tom agentúra AP.

Rubio, ktorý je potomkom prvej vlny imigrantov z Kuby, by sa v prípade volebného víťazstva stal prvým prezidentom USA hispánskeho pôvodu. Senátor sa však jednoznačne nevyjadril, či mu pôjde o prezidentský post alebo kreslo v senáte.

Do oboch volebných procesov však vstupovať nemieni. Na základe aktivít jeho tímu, ktorý organizuje sponzorov zapojených do prezidentských kampaní v minulosti, je však možné usudzovať, že 43-ročný Rubio má záujem o Biely dom.

Rubio, ktorého po prvý raz zvolili do Senátu v roku 2010, pre stanicu Fox News uviedol: "Je naozaj dôležité, aby sme sa ako krajina posunuli správnym smerom, avšak nie iba čeliac výzvam tejto novej éry, ale využitím jej príležitostí."

Jeho vážnym konkurentom v boji o post hlavy štátu by mu bol republikánsky kolega, bývalý floridský guvernér Jeb Bush. Rubio sa môže ocitnúť až v 20-člennej skupine republikánskych nominantov na funkciu prezidenta, upozorňuje AP.