Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Marine Le Penová potvrdila svoju účasť na regionálnych voľbách

Na snímke francúzska politička a šéfka Národného frontu Marine Le Penová, archívne foto Foto: TASR/AP

Predmetný krok bude podľa agentúry Reuters testom jej obľúbenosti pred prezidentskými voľbami v roku 2017.

Paríž 30. júna (TASR) - Francúzska krajne pravicová politička Marine Le Penová dnes po dlhom zdráhaní vyhlásila, že sa zúčastní na regionálnych voľbách, ktoré sa budú konať v decembri. Predmetný krok bude podľa agentúry Reuters testom jej obľúbenosti pred prezidentskými voľbami v roku 2017.

Jej stúpenci tvrdia, že kampaň pomôže Le Penovej posunúť sa od mediálne sledovaných rodinných sporov, vedúcich až k vylúčeniu jej otca Jeana-Marie Le Pena zo strany Národný front (FN), ktorú pred štyrmi desaťročiami sám založil.

Z pondelkového prieskumu verejnej mienky agentúry OpinionWay vyplýva, že keby sa Le Penová rozhodla viesť svoju stranu v regionálnych voľbách, FN by získala prevahu v administratívnej oblasti Nord-Pas-de-Calais na severe Francúzska. Slabý výsledok by však mohol jej prezidentskú kandidatúru podkopať.

"Zdráhala som sa, pretože dve volebné kampane, regionálna a prezidentská, si vzájomne stoja v ceste," uviedla 46-ročná líderka pre spravodajskú stanicu i-Télé. Le Penová, ktorá sa snaží svoju protiimigračnú stranu priblížiť vkusu bežného voliča, zároveň uviedla, že sa rozhodla "ochrániť obyvateľov Nord-Pas-de-Calais, zanedbávaných socialistickou väčšinou".

Prieskum verejnej mienky síce pripisuje Le Penovej možnosť dostať sa do druhého kola prezidentských volieb, avšak bez reálnej šance zvíťaziť v tomto plebiscite celkovo.