Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Marine Le Penová pricestovala na návštevu afrického Čadu

Marine Le Penová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Návšteva kandidátky na francúzskeho prezidenta je podľa britskej BBC vnímaná ako potvrdenie jej odhodlania zastaviť islamský fanatizmus ešte predtým, ako dôjde k jeho exportu do Francúzska.

Paríž 21. marca (TASR) - Francúzska prezidentská kandidátka a predsedníčka krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová pricestovala dnes na návštevu Čadu, kde sa má stretnúť s francúzskymi vojakmi, ktorí sú súčasťou protiteroristických síl Barkhane.

Ide o Le Penovej prvú oficiálnu návštevy Afriky. Jej lietadlo odštartovalo iba niekoľko hodín po tom, ako sa politička zúčastnila na televíznej debate, v ktorej opäť zdôraznila, že boj proti islamskému fundamentalizmu by bol prioritou jej prípadného prezidentského úradu.

Jednotky Barkhane tvorí približne 3000 francúzskych vojakov pôsobiacich po boku bezpečnostných síl z Čadu, Burkiny Faso, Mali a Mauritánie, informovala stanica BBC. Barkhane majú za úlohu potláčať pôsobenie džihádistických skupín v sahelskom regióne západnej a centrálnej časti Afriky.

Le Penovej návšteva v Čade je podľa BBC vnímaná ako potvrdenie jej odhodlania zastaviť islamský fanatizmus ešte predtým, ako dôjde k jeho exportu do Francúzska, ktoré bolo v uplynulých rokoch terčom niekoľkých krvavých teroristických útokov vrátane prípadov Charlie Hebdo a Bataclan.

Všetky tieto útoky vykonali islamisti. Líderka FN presadzuje obmedzenie imigrácie a zvýšenie výdavkov na zbrojenie ako spôsob prevencie pred podobnými incidentmi.