Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Mario Monti nechce zostať premiérom po roku 2013

Taliansky premiér Mario Monti Foto: TASR/AP

Monti ako nestranícky ekonóm nastúpil do úradu v čase prepuknutia finančnej krízy. Očakávalo sa, že politickú scénu opustí na budúci rok.

Rím 12. novembra (TASR) - Taliansky premiér Mario Monti dnes uviedol, že nemieni dlhšie zotrvať vo svojej funkcii po tom, ako mu na budúci rok vyprší mandát. Vyhlásenie prišlo po špekuláciách, že by mohol byť požiadaný o zotrvanie, ak by voľby v apríli dopadli nerozhodne, uviedla agentúra DPA.

"Spýtali ste sa ma, či by som chcel zostať premiérom. Ak to slovo bolo naozaj 'chcem', tak moja odpoveď je nie," odpovedal Monti na otázku z publika počas podujatia zorganizovaného novinami Financial Times v Miláne.

V piatok uplynie rok od vymenovania Montiho vlády. Monti ako nestranícky ekonóm, ktorý vo funkcii premiéra nahradil mediálneho magnáta Silvia Berlusconiho, nastúpil do úradu v čase prepuknutia finančnej krízy. Očakávalo sa, že politickú scénu opustí na budúci rok.

Avšak niektorí politici - najmä líder centristickej strany, ktorý zrejme zohrá úlohu šedej eminencie, ak budúcoročné voľby neprinesú jasného víťaza - tvrdia, že 69-ročný Monti by mal zostať premiérom, aby mohol pokračovať vo svojich ekonomických reformách a úsilí o zníženie dlhu, napísala DPA.