Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Do prímeria ostáva niekoľko hodín: Ukrajinu zasiahli raketové útoky

Ukrajinské tanky na ceste v sobotu 14. februára 2015 na Ukrajine. Foto: TASR/AP/Petr David Josek

Údaje o prípadných obetiach útokov v Mariupole neboli bezprostredne známe.

Kyjev 14. februára (TASR) - Vo východoukrajinskom meste Mariupol pokračovali dnes boje sériou raketových a mínometných útokov, ktoré v ranných hodinách zasiahli jeho okolie. Údaje o prípadných obetiach neboli bezprostredne známe, informovala agentúra AP s odvolaním sa na tamojšie úrady a médiá.

Incident prišiel iba niekoľko hodín predtým, ako začne platiť prímerie vyjednané vo štvrtok v bieloruskom Minsku.



Mariupol sa nachádza na pobreží Azovského mora a existujú obavy, že Moskvou podporovaní separatisti sa mesto snažia získať s cieľom vytvorenia koridoru medzi Ruskom a Krymom.

Prímerie na východe Ukrajiny začne platiť 15. februára o 00.00 h miestneho času (23.00 h SEČ). Na rokovaniach bola dosiahnutá i dohoda o stiahnutí ťažkého delostrelectva, vytvorení bezpečnostnej zóny v šírke 50-140 kilometrov a opatreniach smerujúcich k trvalému politickému urovnaniu situácie.



Začiatkom marca sa má začať dialóg o uskutočnení komunálnych volieb v separatistami kontrolovaných oblastiach, následne majú byť prepustení všetci rukojemníci a nezákonne zadržiavané osoby. Do 14. marca má ukrajinský parlament, Najvyššia rada, vymedziť územie s osobitným režimom samosprávy.

Do konca roku má do platnosti vstúpiť nová ústava Ukrajiny. Za podmienky úplného politického urovnania konfliktu by ukrajinská vláda mala opätovne získať úplnú kontrolu nad štátnou hranicou s Ruskom v celej zóne konfliktu. V postihnutých oblastiach sa má zabezpečiť distribúcia humanitárnej pomoci.