Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Mariupole sa zhromaždila asi tisícka stúpencov jednotnej krajiny

Protesty v Mariupole Foto: TASR/AP

Pred prítomnými, ktorí popri obrovskej vlajke Ukrajiny mávali aj jej menšími podobami a vzdali hold obetiam udalostí v krajine minútou ticha, vystúpil aj prvý muž mesta, starosta Jurij Chotlubej.

Kyjev 23. apríla (TASR) - Za účasti asi tisícky občanov sa dnes v Mariupole konal míting stúpencov jednotnej Ukrajiny. Informoval o tom miestny webový portál 0629.com.ua.

Pred prítomnými, ktorí popri obrovskej vlajke Ukrajiny mávali aj jej menšími podobami a vzdali hold obetiam udalostí v krajine minútou ticha, vystúpil aj prvý muž mesta, starosta Jurij Chotlubej. Vo svojom príhovore vyjadril smútok nad faktom, že práve v Mariupole došlo k krviprelievaniu a súčasne presvedčenie, že sa to nebude opakovať. Útočníci na miestnu základňu hľadali podľa jeho slov členov Pravého sektoru, ktorých však v meste niet.

Pokojný priebeh mítingu, na ktorom zaznela aj ukrajinská štátna hymna, garantovala prítomnosť príslušníkov poriadkovej polície, nemuseli však zasahovať. Aj prítomní separatisti totiž obmedzili svoje aktivity na fotografovanie účastníkov akcie a zdržali sa akýchkoľvek provokácií.

Prístavné mesto Mariupol s takmer polmiliónom obyvateľov leží v blízkosti ruských hraníc a je druhé najväčšie v Doneckej oblasti a desiate najväčšie na Ukrajine.

Útok na miestnu základňu ukrajinskej národnej gardy si v uplynulých dňoch vyžiadal tri obete z radov útočníkov a viac ako tucet zranených.