Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Proruskí separatisti pohrozili dobytím Mariupolu

Ukrajinskí vojaci na korbe auta opúšťajú mesto Mariupol Foto: TASR/AP

Otvorenie nového juhovýchodného frontu tak vzbudilo obavy, že separatisti sa snažia vytvoriť pozemné spojenie medzi Ruskom a ním anektovaným Krymským polostrovom.

Moskva/Kyjev 30. októbra (TASR) - Proruskí separatisti dnes pohrozili dobytím ukrajinského prístavného mesta Mariupol - tri dni pred voľbami na územiach, ktoré kontrolujú.

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexandr Zacharčenko vyhlásil, že Mariupol obsadia silou, ak sa z neho vládne jednotky nestiahnu.

"Rokujeme o Mariupole, ale nechcú sa ho vzdať. Ak ho nemôžeme obsadiť nenásilne, zoberieme si ho silou," citovala agentúra DPA Zacharčenka, ktorý sa takto vyjadril pred davom v Novoazovsku. Mesto leží na juhovýchode Ukrajiny v Doneckej oblasti pri hraniciach s Ruskom.

Novoazovsk obsadili separatisti koncom augusta. Zacharčenko už vtedy povedal, že ďalším cieľom je prebojovať sa k Mariupolu. Obe mestá ležia na strategicky významom mieste pri Azovskom mori a na ceste, ktorá vedie na Krym. Otvorenie nového juhovýchodného frontu tak vzbudilo obavy, že separatisti sa snažia vytvoriť pozemné spojenie medzi Ruskom a ním anektovaným Krymským polostrovom.