Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maročania protestovali proti postoju šéfa OSN voči Západnej Sahare

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Foto: TASR - Michal Svítok

Na masové demonštrácie vyzvali hlavné marocké politické strany, odborové zväzy, ako aj mimovládne organizácie.

Rabat 13. marca (TASR) - Desaťtisíce Maročanov vyšli dnes do ulíc hlavného mesta Rabat na protest proti poznámkam generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, ktorý si podľa nich nezachoval neutralitu ohľadom konfliktu v Západnej Sahare, keď výrazom "okupácia" označil marockú anexiu tejto spornej oblasti z roku 1975.

Maroko považuje túto rozľahlú oblasť za svoju "južnú provinciu". Pan kontroverzné vyhlásenie učinil po tom, ako tento mesiac navštívil na juhu Alžírska utečenecké tábory obyvateľov Západnej Sahary. "Takáto terminológia nemá legislatívny ani politický základ a je urážkou marockej vlády a ľudu," uviedol Rabat vo vyhlásení.

Na masové demonštrácie vyzvali hlavné marocké politické strany, odborové zväzy, ako aj mimovládne organizácie. OSN sa dlhodobo usiluje o sprostredkovanie referenda o nezávislosti Západnej Sahary. Rabat je však ochotný tejto oblasti bohatej na nerastné suroviny poskytnúť iba vyšší stupeň autonómie, pripomína agentúra AP.

Dlhodobý spor o túto púštnu oblasť v severozápadnom cípe Afriky prepukol v polovici 70. rokov 20. storočia, keď Maroko prevzalo kontrolu nad väčšinou tohto územia po tom, ako sa z nej stiahla bývalá koloniálna veľmoc Španielsko. Za suverenitu Západnej Sahary bojuje už vyše 40 rokov oslobodenecké hnutie Polisario.