Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Marocký kráľ: Represívna politika migráciu nezastaví, len ju spomalí

Na snímke marocký kráľ Muhammad VI. Foto: TASR/AP

Na začiatku dvojdňovej kľúčovej medzinárodnej konferencie OSN o migrácií v Marrákeši došlo v pondelok k odsúhlaseniu migračného paktu.

Marrákeš 10. decembra (TASR) - Marocký kráľ Muhammad VI. v pondelok uviedol, že "represívna" migračná politika voľný pohyb ľudí iba spomaľuje, ale nezastaví ho. Trvá tiež na tom, že žiadna krajina nemôže problém migrácie riešiť jednostranne, informuje agentúra AP.

Na začiatku dvojdňovej kľúčovej medzinárodnej konferencie OSN o migrácií v Marrákeši došlo v pondelok k odsúhlaseniu migračného paktu.

Severoafrický monarcha sa na otvorení konferencie osobne nezúčastnil, ale vo svojom stanovisku, ktoré odznelo prostredníctvom marockého premiéra, na margo migračných vĺn uviedol, že "žiadna krajina nemôže tejto výzve čeliť sama". Obhajoval tiež práva migrantov na prístup k základným službám v krajinách tranzitu, ako aj štátoch, do ktorých migranti mieria.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá vo svojej krajine privítala státisíce utečencov z miest ako Sýria a Afganistan, označila prvý deň konferencie OSN za "dôležitý" po tom, čo globálny pakt o migrácii schválili zástupcovia zo 164 krajín.

Merkelová uviedla, že dokument je "len základom medzinárodnej spolupráce". Tiež upozornila na nebezpečenstvá, ktoré predstavujú pašeráci. Podľa jej slov im nemôžu krajiny umožniť kontrolovať hranice.

Prípravu Globálneho rámca OSN pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu (GCM) dokončili v júli v OSN po 18 mesiacoch rokovaní. Voči tomuto dohovoru sa však medzičasom objavili námietky a viacero európskych štátov vrátane Slovenska oznámilo, že sa k tejto iniciatíve nepripoja.

Na migračnom pakte sa všetkých 193 členských štátov OSN s výnimkou USA dohodlo ešte v septembri 2016. Práce na jeho znení sa začali v apríli 2017 a ukončili v júli 2018. Cieľom tohto 34-stranového právne nezáväzného dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov.