Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Marocký kráľ vymenoval nového premiéra

Nový premiér Saad ad-Dín Usmání Foto: TASR/AP

Saad ad-Dín Usmání je členom islamistickej Strany spravodlivosti a rozvoja a bývalým ministrom zahraničných vecí.

Rabat 17. marca (TASR) - Marocký kráľ Muhammad VI. vymenoval dnes za nového premiéra Saada ad-Dína Usmáního a poveril ho zostavením novej vlády.

Saad ad-Dín Usmání je členom islamistickej Strany spravodlivosti a rozvoja (PJD) a bývalým ministrom zahraničných vecí, uviedla agentúra AP.

Marocký kráľ v stredu odvolal dezignovaného premiéra Abdaliláha bin Kírána v snahe vyriešiť situáciu po voľbách z vlaňajšieho októbra, z ktorých stále nevzišla nová koaličná vláda. Podľa vyhlásenia, ktoré kráľovský palác zverejnil v stredu neskoro večer, panovník predtým bin Kírána opakovane žiadal, aby proces vytvárania vlády urýchlil. Napriek tomu však nezaznamenal, že by rokovania politikov pokročili a mohli by tak čoskoro dospieť k dohode.

Očakávalo sa, že Muhammad VI. poverí zostavením vlády iného člena PJD, ktorá na čele s bin Kíránom získala v parlamentných voľbách najviac kresiel, nie však dostatočnú väčšinu na to, aby mohla samostatne vládnuť.

Táto umiernená islamistická strana vládla od roku 2011 v koalícii s menšími sekulárnymi subjektmi vrátane liberálov a komunistov, teraz si však musí hľadať iných partnerov.

Marocká monarchia je považovaná za autoritársku a dôležité rozhodnutia prijíma kráľ.