Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Maroko nechce príjmať migrantov na svojom území

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Okrem Maroka sa hovorí aj o Tunisku alebo Albánsku ako o krajinách, kde by mohli byť zriadené záchytné centrá pre migrantov pokúšajúcich sa dostať do krajín EÚ.

Brusel 28. júna (TASR) - Maroko odmieta koncepciu vyloďovacích platforiem pre migrantov mimo hraníc Európskej únie. Ide o myšlienku, ktorá patrí medzi hlavné body rokovaní prebiehajúceho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

Tlačová agentúra Belga v tejto súvislosti upozornila na stanovisko šéfa marockej diplomacie Násira Búritu, ktorý odmieta "externalizáciu" riadenia migračných tokov za hranicami EÚ.

"Maroko odmieta a vždy odmietalo takéto metódy riadenia otázky migračných tokov," povedal Búrita po stretnutí so svojím španielskym rezortným kolegom Josepom Borrellom v marockej metropole Rabat. Dodal, že uvedený návrh EÚ predstavuje "jednoduché riešenia", čo vníma ako "kontraproduktívny mechanizmus".

Belga pripomenula, že okrem Maroka sa hovorí aj o Tunisku alebo Albánsku ako o krajinách, kde by mohli byť zriadené záchytné centrá pre migrantov pokúšajúcich sa dostať do krajín EÚ.