Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Maroko poskytne lietadlá na evakuáciu migrantov z Líbye

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Líbyjský premiér Fájiz Sarrádž súhlasil, že umožní OSN prístup do zadržiavacích centier pre migrantov, nachádzajúcich sa v tých oblastiach Líbye, ktoré má jeho vláda pod svojou kontrolou.

Abidjan 30. novembra (TASR) - Maroko prisľúbilo, že poskytne lietadlá na evakuáciu migrantov uviaznutých v zadržiavacích táboroch v Líbyi. Informoval o tom vo štvrtok predseda Africkej únie (AÚ) Alpha Condé.

"Marocký kráľ dal pracovnej skupine (ktorá má na starosti evakuácie) k dispozícii lietadlá," uviedol Condé v posledný deň summitu Európskej únie a Africkej únie v hlavnom meste Pobrežia Slonoviny, v Abidjane. Prvým krokom bude zachrániť 3800 migrantov, dodal Condé.

Líbyjský premiér Fájiz Sarrádž súhlasil, že umožní Organizácii Spojených národov (OSN) prístup do zadržiavacích centier pre migrantov, nachádzajúcich sa v tých oblastiach Líbye, ktoré má jeho vláda pod svojou kontrolou.

Lídri na summite EÚ-AÚ v Abidjane sa v stredu večer dohodli na evakuačnom pláne, ktorý umožní návrat migrantov z Líbye do ich rodných krajín. Líbya je tranzitný štát na trase migrantov putujúcich z Afriky do Európy za lepším životom. V líbyjských táboroch žijú migranti a utečenci v neľudských podmienkach, dokonca ich údajne predávajú do otroctva, pripomenula tlačová agentúra DPA.