Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maroko pozastavilo styky s EÚ na protest proti súdnemu rozhodnutiu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V dnešnom vyhlásení marockej vlády sa nespomínajú vzťahy s EÚ v oblasti bezpečnosti.

Rabat 25. februára (TASR) - Maroko oznámilo dnes pozastavenie svojich stykov s inštitúciami EÚ v súvislosti s rozhodnutím súdu v prospech zástancov nezávislosti Západnej Sahary. Verdikt Súdneho dvora EÚ, ktorý ešte v decembri zrušil platnosť dohody s Rabatom o poľnohospodárstve a rybolove, marocká vláda skritizovala ako "vysoko politické", informuje agentúra AP.

Príslušnú dohodu medzi Marokom a EÚ napadlo v roku 2012 hnutie Front Polisario, ktoré bojuje za nezávislosť Západnej Sahary, sporného územia kontrolovaného z veľkej časti Rabatom. Súdny dvor EÚ dal Frontu Polisario nakoniec za pravdu v tom, že Západná Sahara mala byť z tejto dohody týkajúcej sa obchodovania s poľnohospodárskymi a rybími produktmi vyňatá.

V dnešnom vyhlásení marockej vlády sa podľa AP nespomínajú vzťahy s EÚ v oblasti bezpečnosti a nejasné je aj to, aký vplyv bude mať ohlásený krok na vzájomný obchod. Sporné rozhodnutie Súdneho dvora EÚ napadla i samotná dvadsaťosmička a momentálne je predmetom odvolacieho konania.

Územie Západnej Sahary bolo od roku 1885 španielskou kolóniou. Po odchode Španielov v roku 1976 ju obsadili Maroko a Mauritánia, zatiaľ čo Front Polisario vyhlásil v Alžírsku, kde dodnes sídli, nezávislú Saharskú arabskú demokratickú republiku (SADR). Mauritánia sa v roku 1979 vzdala svojich nárokov a vojna pokračovala už len medzi Marokom a Frontom Polisario. Od prímeria v roku 1991 je toto územie de facto rozdelené na územie okupované Marokom - čo sú asi jeho dve tretiny pri mori - a samostatnú SADR.