Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maroko rozbilo bunku militantov napojenú na Islamský štát

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Bunka sa snažila povzbudzovať mladých dobrovoľníkov, aby bojovali v radoch IS.

Rabat 2. júla (TASR) - Maroko dnes oznámilo, že bezpečnostné sily rozbili bunku islamistických militantov napojenú na Islamský štát (IS). Mala aj členov, ktorí vedia zaobchádzať so zbraňami a výbušninami.

Severoafrické vlády sú v stave vysokej pohotovosti po vyčíňaní strelca v tuniskom plážovom letovisku Súsa z minulého piatka, kde zabil 38 cudzincov, prevažne britských turistov. K útoku sa prihlásila práve extrémistická organizácia IS.

Marocká bunka pozostávajúca z deviatich členov bola aktívna vo veľkých mestách, napríklad v Meknése, Tetuáne, Tangeri a El-Aaiúne v oblasti Západná Sahara. Uviedlo to vo vyhlásení ministerstvo vnútra, ktoré citovala tlačová agentúra Reuters.

Bunka bola v kontakte s Islamským štátom v Iraku a Sýrii a snažila sa povzbudzovať mladých dobrovoľníkov, aby bojovali v radoch IS. "Bunka využívala internet na získanie odborných znalostí o výrobe výbušnín a chemických látkach, ako aj o zaobchádzaní so zbraňami," spresnilo ministerstvo vo vyhlásení.

Marocká vláda je presvedčená, že po boku ozbrojených skupín v Sýrii a Iraku bojuje 1500 marockých štátnych príslušníkov. Približne 220 z nich sa vrátilo domov, kde ich zatkli, a 286 Maročanov bolo zabitých.

Maroko v minulosti zažívalo útoky militantov. V roku 2011 výbuch v kaviarni v Marrákeši usmrtil 15 ľudí.