Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Maroku zadržali 52 osôb podozrivých z napojenia na islamistov

Bojovníci Islamského štátu Foto: TASR/AP

Podozrivých, ktorí sú v policajnej predbežnej väzbe, zadržali počas rozsiahleho razie bezpečnostných síl 19. júla.

Káhira 27. júla (TASR) - Marocké úrady zatkli 52 osôb podozrivých z napojenia na extrémistické milície skupiny Islamský štát (IS). Oznámilo to dnes marocké ministerstvo vnútra.

Podozrivých, ktorí sú v policajnej predbežnej väzbe, zadržali počas rozsiahleho zásahu bezpečnostných síl 19. júla. Operácia bola zameraná na 143 ľudí podozrivých z lojálnosti k IS. Podozriví údajne plánovali vytvoriť v Maroku odnož IS, uviedol rezort vnútra vo vyhlásení, ktoré prevzala agentúra DPA.

"Táto preventívna akcia vyústila do zmarenia teroristických zámerov, ktoré sa dostali do pokročilého štádia prípravy, pričom si za cieľ stanovili väznice a bezpečnostné inštitúcie v krajine, ako aj vraždy civilistov a príslušníkov armády," uvádza sa v stanovisku marockého ministerstva vnútra.

Maroko v uplynulých mesiacoch zintenzívnilo razie voči podozrivým militantom v reakcii na sériu teroristických útokov v Európe, ku ktorým sa prihlásil IS. Predpokladá sa, že k džihádistom Islamského štátu aktívnym v Sýrii, Iraku a Líbyi sa pridali stovky Maročanov, Tunisanov a Alžírčanov.