Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maroko zatklo 7 militantov podozrivých z napojenia na Islamský štát

Bojovníci Islamského štátu, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Skupina bola v kontakte s Islamským štátom v Iraku a Sýrii a pokúšala sa tam poslať bojovníkov na výcvik, aby sa potom vrátili a podnikli útoky na marockom území.

Rabat 8. januára (TASR) - Marocké bezpečnostné sily zatkli sedem podozrivých islamistických militantov napojených na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS), vrátane vodcu tejto sedemčlennej skupiny, ktorý verboval nováčikov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie marockého ministerstva vnútra.

Severoafrické Marocké kráľovstvo, spojenec Západu proti islamským militantom, je v stave vysokej pohotovosti od roku 2014, keď Islamský štát dobyl obrovské územia v severnom Iraku a Sýrii.

Spomínaná skupina militantov je najnovšou zo série odhalených skupín, ktoré podľa úradov plánovali útoky v Maroku i mimo neho. Aktívna bola v meste Dár Búazza neďaleko prístavu Casablanca, spresnilo marocké ministerstvo.

Skupina bola v kontakte s Islamským štátom v Iraku a Sýrii a pokúšala sa tam poslať bojovníkov na výcvik, aby sa potom vrátili a podnikli útoky na marockom území.

"Vyšetrovanie ukázalo, že vodca skupiny mal pravidelné kontakty s veliteľmi z IS na území Iraku a Sýrie," dodalo marocké ministerstvo vnútra vo vyhlásení.

Marocká vláda uviedla, že na strane ozbrojených skupín v Sýrii a Iraku bojuje 2000 marockých občanov. Približne 220 občanov sa vrátilo domov a uväznili ich; 286 Maročanov zahynulo v bojoch.

Maroko zažilo už množstvo bombových útokov podozrivých islamských bojovníkov, napríklad jeden v roku 2011 v meste Marrákeš.