Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Marshallove ostrovy zažalovali deväť jadrových mocností

Ilustračné foto FOTO TASR

Žaloba sa vzťahuje na päť štátov, preukázateľne disponujúcich jadrovým arzenálom - USA, Rusko, Čínu, Francúzsko a Britániu.

Majuro/Haag 24. apríla (TASR) - Marshallove ostrovy zažalovali dnes na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD) so sídlom v holandskom Haagu deväť krajín disponujúcich nukleárnymi zbraňami za nedodržanie právnych záväzkov odzbrojiť sa. Informoval o tom denník Guardian.

V bezprecedentnom kroku, zahŕňajúcom deväť individuálnych prípadov, Republika Marshallových ostrovov obvinila dané štáty z "očividného popierania ľudských práv". Svoje konanie oceánsky ostrovný štát obhajuje tým, že počas pretekov v jadrovom zbrojení v 20. storočí utrpel obrovské environmentálne a civilizačné škody.

Marshallove ostrovy, vrátane atolov Bikini a Enewetak, boli miestom 67 nukleárnych testov, ktoré tam v rokoch 1946-1958 uskutočnila armáda Spojených štátov. Ostrovy boli vtedy závislým územím USA. V roku 1954 tam prebehla atmosférická explózia bomby Castle Bravo, tisíckrát silnejšej ako bomba zhodená na japonskú Hirošimu.

Žaloba sa vzťahuje na päť štátov, preukázateľne disponujúcich jadrovým arzenálom - USA, Rusko (Sovietsky zväz), Čínu, Francúzsko a Britániu -, ktoré v roku 1968 podpísali Zmluvu o nešírení jadrových zbraní (NPT). Ďalej sa týka troch krajín mimo NPT, ktoré vyhlásili, že vlastnia jadrové zbrane, ako aj Izraela, o ktorom sa predpokladá, že nimi disponuje.

NPT je vo svojej podstate záväzkom medzi štátmi bez jadrových zbraní, ktoré sa ich zaviazali nikdy nenadobudnúť, a krajinami takto vyzbrojenými, ktoré prisľúbili, že sa na základe článku VI postupne zbavia svojho jadrového arzenálu.

Hoci sa počet jadrových zbraní od čias kulminácie studenej vojny výrazne znížil, v žalobe Marshallových ostrovov sa uvádza, že na svete stále existuje viac než 17.000 jadrových bojových hlavíc, z ktorých 16.000 vlastnia Rusko a Spojené štáty, čo by stačilo na zničenie všetkého života na planéte, podotýka Guardian.