Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Martonyi poďakoval SR a Chorvátsku za pomoc s povodňami

János Martonyi Foto: TASR/Michal Svítok

Martonyi telefonicky hovoril v nedeľu s veľvyslancom SR v Budapešti P. Weissom, dnes zasa s chorvátskou vicepremiérkou a ministerkou zahraničných vecí V. Pusičovou.

Budapešť 10. júna (TASR) - Maďarský minister zahraničných vecí János Martonyi vyjadril dnes Slovensku a Chorvátsku vďaku za ich solidaritu a záujem o protipovodňovú ochranu v Maďarsku, informovala agentúra MTI.

Podľa vyhlásenia maďarského rezortu diplomacie Martonyi telefonicky hovoril v nedeľu s veľvyslancom SR v Budapešti Petrom Weissom, dnes zasa s chorvátskou vicepremiérkou a ministerkou zahraničných vecí Vesnou Pusičovou.

Weiss ponúkol technickú pomoc, čo Martonyi ocenil. Operatívne orgány SR a Maďarska v tejto súvislosti následne nadviazali kontakt, píše MTI.

Ministri zahraničných vecí Maďarska a Chorvátska kvôli záplavám pokračujúcim smerom ďalej na juh si budú vzájomne neformálne vymieňať informácie. Maďarské a chorvátske orgány budú sledovať povodňovú vlnu a v prípade potreby budú koordinovať ochranné úlohy a vzájomnú pomoc, píše sa vo vyhlásení rezortu maďarskej diplomacie.
Nemecký politik Martin Schulz, v súčasnosti predseda Európskeho parlamentu.
Foto: TASR/AP

Martin Schulz ocenil solidaritu ľudí pri povodniach


Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz dnes na úvod júnového plenárneho zasadnutia vyjadril účasť obetiam povodní, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli Európu. Privítal blížiace sa pristúpenie Chorvátska k EÚ, upozornil však, že Európska rada ešte musí naplniť svoj sľub a uvoľniť nové zdroje na jeho financovanie.

Schulz počas otváracieho príhovoru pripomenul, že záplavy v strednej Európe si vyžiadali obete na životoch, evakuáciu desaťtisícov obyvateľov a škody za miliardy eur.

Predseda EP vyjadril účasť obetiam ničivého živlu a ocenil solidaritu všetkých ľudí, ktorí pomáhali s evakuáciou, opravovali hrádze a odčerpávali vodu z pivníc.

Schulz zdôraznil, že aj tieto povodne opäť raz poukázali na význam prevencie.

V súvislosti s nadchádzajúcim rozšírením EÚ, keď sa Chorvátsko 1. júla stane 28. členom únie, predseda EP uviedol, že v tento deň slávnostne privíta na pôde europarlamentu dvanástich nových poslancov z Chorvátska. Na tejto udalosti sa zúčastní aj predseda chorvátskeho parlamentu Josip Leko.