Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Vo federálnej bezpečnostnej databáze bola aj matka útočníkov z Bostonu

Logo CIA Foto: internet

Zubejdat Carnajevová bola v databáze rok a pol pred útokom na základe informácii z Ruska.

Washington 26. apríla (TASR) - Matku podozrivých útočníkov z Bostonu, Zubejdat Carnajevovú, zaradili americké spravodajské služby do federálnej teroristickej databázy približne 18 mesiacov pred útokom. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

K tomuto kroku došlo po tom, ako Rusko koncom roka 2011 kontaktovalo CIA a vyjadrilo obavy, že Tamerlan Carnajev - v súčasnosti už nebohý - a Zubejdat Carnajevová sú náboženskí militanti chystajúci sa cestovať do Ruska.

CIA požiadala, aby Tamerlana a jeho matku pridali do zoznamu osôb v utajenej spravodajskej databáze, nazývanej TIDE, uviedli pre AP dvaja nemenovaní vládni predstavitelia.

Umiestnenie v databáze neznamená automaticky sledovanie

Ak sa osoba nachádza v databáze TIDE, neznamená to automaticky, že tohto človeka Spojené štáty podozrievajú z teroristickej aktivity, začnú ho sledovať, podrobia ho bezpečnostnému skríningu alebo bude mať cestovné obmedzenia.

Výbuch dvoch náloží, ktoré explodovali minulý pondelok v cieľovej rovinke Bostonského maratónu, usmrtil troch ľudí a ďalších vyše 260 osôb zranil.

Americká polícia tvrdí, že bomby vyrobené z dvoch tlakových hrncov umiestnili a odpálili bratia Tamerlan a Džochar Carnajevovci. Starší z bratov zahynul pri prestrelke s políciou a mladšieho zatkli po bezprecedentnom policajnom pátraní.

Zraneného 19-ročného Džochara už previezli z nemocnice do väzenia na základni Fort Devens v štáte Massachusetts. V bostonskej nemocnici bol od svojho zatknutia.