Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Mattis nateraz vylúčil vojenskú spoluprácu s Ruskom

James Mattis, archívna snímka Foto: TASR/AP

Mattis na záver ministerských rokovaní priznal, že je prekvapený, ako dobre bola prijatá ním tlmočená požiadavka USA, aby všetci spojenci dodržali svoje záväzky a zvýšili výdavky na obranu.

Brusel 16. februára (TASR) - Spojené štáty budú viesť politický dialóg s Ruskom, ale v súčasnosti neplánujú spolupracovať s Moskvou vo vojenskej oblasti. Uviedol to dnes šéf Pentagónu James Mattis na záver dvojdňového zasadnutia ministrov obrany NATO v Bruseli.

"Nie sme teraz v pozícii, aby sme spolupracovali na vojenskej úrovni, ale naši politickí predstavitelia budú diskutovať a pokúsia sa nájsť spoločnú reč," povedal Mattis.

Na ministerskom zasadnutí NATO v Bruseli poskytol Mattis ostatným spojencom uistenie o pokračujúcich záväzkoch USA voči NATO a povedal, že veľmi oceňuje "pevnosť transatlantickej väzby".

Na otázku, či možno veriť Rusku, s ktorým má v súčasnosti Severoatlantická aliancia napäté vzťahy, Mattis odpovedal, že Moskva musí rešpektovať medzinárodné právo, "tak ako sa to očakáva od každého rozumného národa na tejto planéte".

Mattis sa už v stredu - počas prvého dňa ministerského zasadnutia v Bruseli - vyslovil za nadviazanie dialógu medzi NATO a Ruskom, uviedol český minister obrany Martin Stropnický.

"(Mattis) Zároveň povedal, že je neprijateľné, aby sa Rusko previňovalo voči medzinárodnému právu a povedal jednu veľmi dôležitú vetu. Že Rusko nesmie mať silnejší hlas než ktokoľvek z nás, ktorí tu sedíte v sále," opísal Stropnický atmosféru na rokovaniach v sídle aliancie.

Mattis na záver ministerských rokovaní priznal, že je prekvapený, ako dobre bola prijatá ním tlmočená požiadavka USA, aby všetci spojenci dodržali svoje záväzky a zvýšili výdavky na obranu. V stredu spojencov varoval, že angažovanosť USA sa voči aliancii oslabí, ak ostatní členovia nezačnú zvyšovať svoje výdavky na obranné účely.

"Odkaz, ktorý som odovzdal, bol očakávaný a bol veľmi dobre prijatý. Odchádzam s presvedčením, že aliancii sa podarí splniť svoje bezpečnostné ciele," povedal šéf Pentagónu pred odchodom z Bruselu.