Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

J. Mattis: Zabitie šéfa polície Kandaháru neoslabí bezpečnosť

Minister obrany USA James Mattis. Foto: TASR/AP

Vyjadrenia amerického ministra obrany súvisia s útokom v sídle guvernéra juhoafganskej provincie Kandahár.

Singapur/Kandahár 19. októbra (TASR) - Zabitie vplyvného veliteľa polície na juhu Afganistanu iba dva dni pred voľbami by nemalo výrazným spôsobom zhoršiť bezpečnostnú situáciu v krajine, povedal v piatok americký minister obrany Jim Mattis. Informovala o tom agentúra AP.

Mattisove vyjadrenia súvisia s útokom v sídle guvernéra juhoafganskej provincie Kandahár. Americký minister obrany označil na bezpečnostnej konferencii v Singapure smrť policajného veliteľa generála Abdula Rázika za "tragickú stratu jedného patriota". Zároveň ale vyjadril presvedčenie, že afganské bezpečnostné sily dozreli do takej miery, že budú môcť pokračovať v boji proti hnutiu Taliban aj bez zabitého generála.

"Naďalej plne podporujeme proces zmierenia v Afganistane, ktorý prebieha pod vedením afganskej vlády. Práve teraz postupujeme smerom k voľbám a budeme pokračovať v obrane afganského ľudu," povedal Mattis.

Šéf Pentagónu hovoril aj s hlavným veliteľom jednotiek USA v Afganistane Scottom Millerom, ktorý bol pri spomínanom útoku v Kandaháre prítomný, vyviazol však bez zranení. Podľa Mattisa nie je jasné, ako útok ovplyvní účasť voličov v sobotných parlamentných voľbách v Afganistane.

Traja vrcholní predstavitelia afganskej provincie Kandahár vrátane guvernéra Zalmaja Vesu zahynuli vo štvrtok v dôsledku útoku, ktorý spáchali ich vlastní ochrankári, a to paradoxne na stretnutí venovanom bezpečnosti pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami.

K streľbe v priestoroch rezidencie guvernéra sa prihlásilo militantné hnutie Taliban, ktoré v súvislosti s voľbami už dávnejšie varovalo, že bude útočiť na každého, kto sa bude na nich podieľať. Podľa Talibanu mal byť terčom útoku práve Scott Miller.