Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Mauritánia prepustila na slobodu prominentného predstaviteľa al-Káidy

Brány väznice v mauritánskej metropole Nouakchott opustil v sobotu, pričom sa odmietol dať filmovať a odpovedať na otázky novinárov.

Nouakchott 9. júla (TASR) - Mauritánia prepustila na slobodu prominentného predstaviteľa al-Káidy, ktorý v minulosti pôsobil ako poradca Usámu bin Ládina. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním na rodinu prepusteného.

Abú Hafsa Mauritáního prepustili z väzenia v západoafrickej krajine po tom, ako sa oficiálne zriekol kontaktov s al-Káidou a odsúdil teroristické útoky z 11. septembra 2001.

Brány väznice v mauritánskej metropole Nouakchott opustil v sobotu, pričom sa odmietol dať filmovať a odpovedať na otázky novinárov. Na militantných internetových fórach si dnes extrémisti navzájom gratulovali k jeho prepusteniu.

Radikálny islamský učenec svojho času zohral kľúčovú úlohu pri sformovaní modernej al-Káidy, keď dopomohol k zlúčeniu bin Ládinovej skupiny s Islamským džihádom Ajmana Zawahrího. Roky ho zadržiavali v Iráne, ktorý ho v apríli tohto roku vydal do domovskej Mauritánie.