Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na občanov EÚ v Británii by sa malo po brexite vzťahovať britské právo

Britská premiérka Theresa Mayová , archívna snímka. Foto: TASR/AP

Po summite lídrov členských štátov EÚ v Bruseli to dnes uviedla britská premiérka Theresa Mayová.

Brusel 23. júna (TASR) - Na občanov EÚ žijúcich v Spojenom kráľovstve by sa mali po brexite vzťahovať britské zákony a ich práva by mali garantovať britské súdy. Po summite lídrov členských štátov EÚ v Bruseli to dnes uviedla britská premiérka Theresa Mayová.

"O otázke, ako sa budú vynucovať práva občanov, budeme samozrejme rokovať, ale z nášho uhlu pohľadu budú obsiahnuté v britskom práve a budú garantované vysoko rešpektovanými britskými súdmi," vyhlásila Mayová.

Únia však trvá na tom, aby o právach občanoch EÚ v Británii nerozhodovali tamojšie súdy ale Súdny dvor EÚ.

Predstaviteľom EÚ ani jednotlivých členských štátov sa nepozdáva návrh Mayovej o ochrane práv občanov po brexite, ktorý predstavila vo štvrtok, počas prvého dňa summitu EÚ.

"Ponuka Británie nesplnila naše očakávania a mohla by zhoršiť situáciu občanov, ale bude to o ďalších rokovaniach, uvidíme, keď to dostaneme na papieri," povedal Tusk po skončení summitu predseda Európskej rady Donald Tusk.

Mayová navrhla, že aby občania EÚ bývajúci v Británii viac ako päť rokov získali "štatútu usadených osôb". Podrobnejší návrh má predstaviť v pondelok. Otázka práv občanov EÚ by mala byť zahrnutá v budúcej zmluve o brexite medzi Úniou a Britániou.