Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Mayová odkázala EÚ: Chceme byť vaším najsilnejším priateľom

Britská premiérka Theresa Mayová reční o odchode svojej krajiny z Európskej únie 22. septembra 2017 vo Florencii. Foto: TASR/AP

Mayová upozornila, že je v záujme všetkých, aby bolo vyjednávanie o vystúpení Británie z EÚ úspešným.

Florencia 22. septembra (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová navrhla, aby sa Londýn a Brusel dohodli na tzv. prechodnej realizačnej fáze v trvaní približne dvoch rokov. Tá by podľa nej mala nasledovať po marci 2019, keď dôjde k oficiálnemu vystúpeniu Británie z Európskej únie a ešte pred uzatvorením trvalej dohody o budúcich vzťahoch.

Predsedníčka britskej vlády to uviedla v úvode svojho očakávaného prejavu o odchode svojej krajiny z Európskej únie v bazilike Santa Maria Novello v talianskej Florencii.

Mayová naznačila, že Londýn za svoj brexit zaplatí. Počas navrhovaného dvojročného prechodného obdobia by Londýn do rozpočtu únie naďalej odvádzal príspevky, o presných sumách sa však nezmienila. Británia si podľa nej "splní svoje záväzky, ktoré dala".

Toto prechodné obdobie, počas ktorého Británia na určité obmedzené obdobie ostane ešte súčasťou bloku, by podľa Mayovej malo poskytnúť hospodársku istou, aby počas odovzdávania právomocí a vystupovania zo štruktúr EÚ nedošlo k žiadnym problémom.

Počas tohto "obdobia implementácie" by sa mala naďalej uplatňovať "existujúca štruktúra pravidiel a nariadení EÚ" a Británia by zostala súčasťou jednotného trhu, vysvetlila Mayová.

Británia podľa nej využije svoje plné vojenské, bezpečnostné a diplomatické schopnosti, aby pomohla EÚ v časoch po brexite.

Otázkou teraz podľa Mayovej ostáva spôsob vybudovania nového hospodárskeho partnerstva. Británia nechce odkopírovať dohody, aké majú s EÚ Kanada či Nórsko. Pri vytváraní hospodárskeho partnerstva, ktoré bude rešpektovať EÚ a Britániu, by mali byť obe strany kreatívne a tiež praktické, navrhla premiérka.

Theresa Mayová chce pre občanov Európskej únie vytvoriť lepšiu a jasnejšiu budúcnosť a na nadchádzajúce obdobie odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ sa pozerá s optimizmom.

"Pre našu krajinu to bude definujúci okamih," uviedla a dodala, EÚ týmto otvára svoju novú kapitolu. "Možno opúšťame Európsku úniu, ale neopúšťame Európu," uistila Mayová s tým, že Londýn chce byť pre EÚ najsilnejším priateľom a partnerom.

Premiérka sa tiež pokúsila vysvetliť, prečo si Briti odhlasovali brexit. Briti podľa nej hlasovali pre brexit, pretože chceli "priamejšiu kontrolu nad rozhodnutiami, ktoré ovplyvňujú ich dennodenný život".

"Spojené kráľovstvo vystupuje z EÚ, nebudeme viac členom jej jednotného trhu ani colnej únie," povedala. S Úniou preto chce nastoliť hlboké a výnimočné partnerstvo.

Mayová upozornila, že je v záujme všetkých, aby bolo vyjednávanie o vystúpení Británie z EÚ úspešným. "Upierajú sa na nás oči celého sveta," povedala. "Verím, že ohľadne budúcnosti, ktorú sme vytvorili pre EÚ a Spojené kráľovstvo, môžeme byť optimistickí."

Mayová sa dotkla tiež práv občanov EÚ žijúcich a pracujúcich v Spojenom kráľovstve. Táto otázka predstavovala dosiaľ jednu z najväčších prekážok v rokovaniach.

"Chceme, aby ste ostali, ceníme si vás a ďakujem vám za váš príspevok k nášmu dennodennému životu," odkázala premiérka 600.000 Talianom a ďalším Európanom žijúcim v Spojenom kráľovstve. Zdôraznila, že záruka, ktorú im dáva, je "skutočná".

Mayovej prejav vnímali svetové médiá ako pokus prelomiť patovú situáciu v rokovaniach o vystúpení Británie z Únie pred začatím ich tretieho kola v pondelok 25. septembra, uviedla britská spravodajská televízia BBC.

Premiérka si pre svoj prejav zvolila Florenciu pre jej štatút historického a kultúrneho srdca Európy. Vo svojom prejave tiež načrtla niekoľko paralel medzi brexitom a obdobím renesancie, ktorého centrom bola Florencia.