Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

MAYOVÁ: Nežijem v inej galaxii. Rokovania o brexite budú náročné

Britská premiérka Theresa Mayová odchádza zo štúdia BBC Foto: TASR/AP

V rozhovore pre BBC britská premiérka zopakovala svoje stanovisko, že bude pripravená ukončiť rokovania o brexite bez konečnej dohody, ak nebude spokojná s podmienkami ponúkanými Bruselom.

Londýn 30. apríla (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová dnes vyhlásila, že rokovania o odchode Británie z EÚ budú náročné. Uviedla to v rozhovore pre rozhlasovú stanicu BBC, v ktorom reagovala na závery sobotňajšieho mimoriadneho summitu EÚ, kde boli dosiahnutá dohoda o usmerneniach na rokovaniach s Britániou o brexite.



Ako upozornila BBC, lídri EÚ prijatím súboru usmernení pre rokovania o brexitu vydali Britom varovanie, aby si nerobili ilúzie o rýchlom dosiahnutí nového vzťahu s EÚ, aby si udržali prístup na trhy EÚ.

Mayová vyhlásila, že na základe výsledkov summitu i vyhlásení jednotlivých lídrov EÚ sa domnieva, že "nastane okamih, keď budú tie rokovania (o brexite) tvrdé." Dodala, že Británie preto podľa nej potrebuje "silné a stabilné" vedenie.

V rozhovore pre BBC Mayová zopakovala svoje stanovisko, že bude pripravená ukončiť rokovania o brexite bez konečnej dohody, ak nebude spokojná s podmienkami ponúkanými Bruselom.

Dodala, že sa chce usilovať aj o paralelné rokovania o odchode Británie z EÚ a o jej budúcich vzťahoch so zostávajúcimi 27 členskými štátmi. EÚ však tento postup odmieta: rokovanie o budúcich vzťahoch EÚ pripúšťa až v prípade, že bude dosiahnutý "dostatočný pokrok" v rokovaniach o brexite.

Mayová dnes rozhodne odmietla aj kritiku, že jej vláda, pokiaľ ide o rokovania o brexite, "žije v inej galaxii" ako zvyšok EÚ a že ju preto čaká vytriezvenie.

Chce simultánne rokovania o brexite a obchode
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP
Rokovania o budúcom obchodnom vzťahu Británie s Európskou úniou sa musia uskutočniť v rovnakom čase ako rokovania o brexite, povedala dnes v televíznom rozhovore britská premiérka Theresa Mayová.

Toto vyjadrenie ju stavia do rozporu s rokovacím postojom Európskej únie. Lídri zvyšných 27 členských krajín EÚ sa v sobotu dohodli, že najskôr treba dosiahnuť pokrok v zásadných sporných bodoch, ako sú práva občanov a finančné vyrovnanie, kým začnú obe strany rokovať o obchode.

Mayová v programe televízie BBC nazvanom Andrew Marr Show priznala, že "lídri EÚ chcú začať rokovať o peniazoch" - o tzv. účte za rozchod, ktorý Brusel vystaví Británii. Nie je jasné, koľko bude musieť Británia zaplatiť, aby uhradila svoje záväzky voči EÚ, podľa niektorých odhadov to robí až 50 miliárd libier (64,7 miliardy dolárov).

Mayová však dodala, že "na konci rokovaní musíme mať jasno nielen o podmienkach brexitu..., ale tiež o tom, aký bude náš budúci vzťah."

Podľa slov predsedníčky britskej Konzervatívnej strany sa obe strany "absolútne zhodujú" v tom, že niektorým veciam sa treba venovať prednostne, napríklad postaveniu občanov EÚ žijúcich v Británii a britských občanov žijúcich v EÚ.

Dnešné interview bolo prvým veľkým televíznym vystúpením Mayovej odkedy pred necelými dvoma týždňami vyhlásila predčasné voľby.

Rokovania o brexite sa fakticky začnú až po voľbách, ktoré budú 8. júna, dodala tlačová agentúra DPA.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP