Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Mayová rokovala vo Varšave, ubezpečila o záujme prehĺbiť spoluprácu

Britská premiérka Theresa Mayová počas Foto: TASR/AP

Britská premiérka pripomenula, že Poľsko bolo vlani druhým najväčším obchodným partnerom Veľkej Británie.

Varšava 28. júla (TASR) - Poľsko a Veľká Británia chcú napriek rozhodnutiu občanov ostrovnej monarchie o odchode z Európskej únie prehĺbiť spoluprácu.

Ako dnes pri nástupnej návšteve Poľska vyhlásila vo Varšave britská premiérka Theresa Mayová, ktorá predtým rokovala v Bratislave s predsedom vlády SR Robertom Ficom, brexit by nemal zoslabiť, ale posilniť britsko-poľské vzťahy.

Za strategického partnera označila Veľkú Britániu pri tejto príležitosti poľská premiérka Beata Szydlová a dodala, že tomu tak bude aj v budúcnosti.

Mayová pripomenula, že Poľsko bolo vlani druhým najväčším obchodným partnerom Veľkej Británie, a spoločne s predsedníčkou poľskej vlády zdôraznila význam úzkych hospodárskych kontaktov.

Hostka z Londýna súčasne vo Varšave ubezpečila, že viac ako 850.000 Poliakov žijúcich na Britských ostrovoch je naďalej vítaných. "Vážime si ich príspevok k rozvoju našej krajiny a odsudzujeme útoky voči poľskej komunite po plebiscite," cituje tlačová agentúra DPA slová britskej premiérky.

Podobne ako v Bratislave aj v poľskej metropole Theresa Mayová na margo práv občanov iných krajín Európskej únie na území Veľkej Británie zdôraznila princíp vzájomnosti. Prisťahovalci budú môcť zostať, ak sa zachovajú práva Britov žijúcich v iných členských štátoch únie, vyplynulo z jej slov.