Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Mayová sa stretne s opozičným Corbynom v televíznej debate o brexite

Britská premiérka Theresa Mayová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Dohodu o podmienkach brexitu a budúcich vzťahoch Londýna s Európskou úniou prijali v nedeľu lídri EÚ na summite v Bruseli.

Londýn 27. novembra (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová vyzvala v utorok lídra opozičných labouristov Jeremyho Corbyna na televíznu debatu v priamom prenose v hlavnom vysielacom čase, ktorej témou by bol brexit.

Diskusia by sa mala uskutočniť niekoľko dní pred rozhodujúcim hlasovaním britského parlamentu a v čase, keď sa Mayová pokúša získať podporu pre dohodu vyjednanú s Európskou úniou. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

O formáte diskusie by mala rozhodnúť televízia, ktorá ju bude vysielať.

Corbynov tím ponuku promptne prijal. To však vyvolalo požiadavky aj iných strán a skupín bojujúcich proti brexitu, aby sa debaty mohol zúčastniť aj jeden z ich podporovateľov.

"Vysvetlím, prečo si myslím, že táto dohoda je pre Spojené kráľovstvo tou správnou. A áno, som pripravená diskutovať s Jeremym Corbynom," povedala pre denník The Sun. "Pretože ja mám plán. On plán nemá."

Ako dodal Reuters, debata by bola prvou, čo Mayová prejavila ochotu postaviť sa šéfovi labouristov zoči-voči v televíznej debate vysielanej v priamom prenose. Mayová pred poslednými parlamentnými voľbami účasť v debatách odmietala.

Dohodu o podmienkach brexitu a budúcich vzťahoch Londýna s Európskou úniou prijali v nedeľu lídri EÚ na summite v Bruseli. Mayová sa následne vydala na celoštátne turné, aby pre zmienenú dohodu získala vo svojej krajine podporu.