Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Mayová sa v Londýne stretla s Netanjahuom

Na archívnej snímke Theresa Mayová. Foto: TASR/AP

Britská premiérka uviedla, že absolútne uznáva právo Izraela na obranu, avšak po zabití viac ako 100 Palestínčanov počas nedávnych protestoch je nevyhnutné nájsť cestu von.

Londýn 6. júna (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová vyjadrila v stredu pred svojím izraelským náprotivkom Benjaminom Netanjahuom znepokojenie nad smrťou veľkého počtu Palestínčanov, ktorí zahynuli pri nedávnych protestoch na hraniciach pásma Gazy s Izraelom. Informovala o tom na svojej internetovej stránke BBC.

Mayová tiež uviedla, že "absolútne uznáva" právo Izraela na obranu, avšak po zabití viac ako 100 Palestínčanov počas nedávnych protestoch je nevyhnutné "nájsť cestu von".

Izraelský premiér, ktorý je na návšteve Londýna, argumentoval tým, že niektorí z ľudí, ktorí sa na protestoch zúčastňovali, boli "platení a navedení" palestínskym militantným hnutím Hamas, ktoré pásmo Gazy ovláda, aby vraždili Izraelčanov.

Palestínske úrady uvádzajú, že počas protestov, ktoré sa v apríli a máji konali na hraniciach Izraela a pásma Gazy, izraelské bezpečnostné sily zabili 120 ľudí a ďalších 10.000 osôb utrpelo zranenia.