Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

T. Mayová: USA sú naším partnerom, ale výmena informácií je o dôvere

Tereza Mayová. Foto: TASR AP

Britská premiérka chce o utajených informáciách o teroristickom útoku v Manchestri, ktoré sa objavili v amerických médiách, hovoriť s prezidentom USA Donaldom Trumpom.

Brusel 25. mája (TASR) – USA sú pre Spojené kráľovstvo najbližším partnerom v oblasti obrany, ale spolupráca na úrovni spravodajských služieb je založená na dôvere, povedala pri príchode na summit NATO britská premiérka Theresa Mayová. O utajených informáciách o teroristickom útoku v Manchestri, ktoré sa objavili v amerických médiách, chce hovoriť s prezidentom USA Donaldom Trumpom.

"V súvislosti so zdieľaním spravodajských informácií s USA máme s USA špeciálny vzťah. Je to naše najhlbšie obranné a bezpečnostné partnerstvo," vyhlásila Mayová.

Britských predstaviteľov v stredu nahnevalo, že sa v amerických médiách objavili utajené informácie o teroristickom útoku v Manchestri, čo zasiahlo do vyšetrovania. Únik informácií majú údajne na svedomí americké tajné služby. Mayová avizovala, že sa bude o tejto záležitosti dnes rozprávať s Donaldom Trumpom na summite NATO v Bruseli.

"Toto partnerstvo je samozrejme založené na dôvere a súčasťou tej dôvery je, že informácie zdieľané medzi bezpečnostnými zložkami musia zostať utajené," vyhlásila britská premiérka.

Britská polícia prestala pre obavy z marenia vyšetrovania poskytovať USA informácie o teroristickom útoku v Manchestri.

Veľvyslanec USA úniky informácií odsúdil


Americký veľvyslanec v Británii Lewis Lukens odsúdil dnes úniky informácií z vyšetrovania pondelňajšieho samovražedného bombového útoku v britskom Manchestri, ktoré sa objavili v amerických médiách. Informovala o tom BBC.

"Tieto úniky informácií sú odsúdeniahodné a nesmierne znepokojujúce. Jednoznačne ich odsudzujeme. Vláda Spojených štátov začína úniky vyšetrovať, a ak sa podarí identifikovať ich zdroj, budú voči nemu podniknuté príslušné kroky. Sme odhodlaní... tieto úniky zastaviť," uviedol Lukens.

Britská premiérka Theresa Mayová dnes povedala, že na summite NATO upozorní amerického prezidenta Donalda Trumpa na skutočnosť, že výmena spravodajských informácií medzi oboma krajinami musí byť bezpečná.

Americký denník New York Times zverejnil v stredu policajné fotografie z miesta bombového útoku v Manchestri, ktorých únik majú údajne na svedomí americké tajné služby.

Fotografie podľa expertov zachytávajú rozbušku, kovové matice a skrutky a modrý batoh britskej značky Karrimor, v ktorom mohla byť bomba uložená. Tieto snímky boli zverejnené deň po tom, ako do amerických médií uniklo meno samovražedného bombového útočníka, a to bez súhlasu britskej polície.

Samovražedný útočník, identifikovaný ako Salman Abedi, v noci na utorok odpálil v Manchestri nálož pred halou, kde sa práve skončil koncert americkej popovej speváčky Ariany Grande. Útok si vyžiadal 22 obetí na životoch vrátane detí a tínedžerov. Zranenia utrpelo ďalších 119 ľudí, z ktorých je podľa BBC 75 hospitalizovaných.