Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Mayová v Bruseli narazila, lídri dohodu o brexite nezmenia

Theresa Mayová. Foto: TASR/AP

Britská premiérka Theresa Mayová odišla zo summitu tak, ako naň prišla - so sľubom ďalších rokovaní s európskymi partnermi, aby získala čo najviac upokojujúcich uistení.

Brusel 14. decembra (TASR) - Dohoda o brexite sa nebude znovu otvárať, odkázali do Londýna najvyšší predstavitelia Európskej únie v piatok na záver dvojdňového summitu v Bruseli.

Britská premiérka Theresa Mayová odišla zo summitu tak, ako naň prišla - so sľubom ďalších rokovaní s európskymi partnermi, aby získala čo najviac upokojujúcich uistení, ktoré by jej pomohli presvedčiť poslancov parlamentu, aby v januári súhlasili s textom "rozvodovej" zmluvy medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ.

"Musíme pokračovať v práci a v nadchádzajúcich dňoch budeme rokovať o tom, ako získať ďalšie záruky, ktoré britský parlament potrebuje, aby mohol schváliť dohodu," uviedla Mayová pred novinármi.

Šéfke britskej vlády sa nepodarilo získať prísľub otvorenia dohody o brexite, ktorá obsahuje aj mechanizmus záchrannej siete alebo takzvanú írsku poistku. V tomto premiéri a prezidenti 27 členských krajín Únie preukázali absolútnu jednotu a dali najavo, že text dohody prijatý na mimoriadnom summite o brexite z 25. novembra sa meniť nebude.

Odkaz európskych politikov do Londýna je viac ako jasný - lopta je teraz na britskej strane, rozvodovú dohodu musí prijať britský parlament. Uviedli to francúzsky prezident Emmanuel Macron, belgický premiér Charles Michel, luxemburský premiér Xavier Bettel či rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

"Dohoda, ktorá bola predmetom rokovaní, je dobrá dohoda pre obe strany a dúfame, že nájde podporu v oboch parlamentoch," vyjadril nádej predseda Európskej rady Donald Tusk počas záverečnej tlačovej besedy. Zdôraznil, že nemá žiaden mandát na opätovné otvorenie dohody o brexite, podľa jeho slov však závery zo summitu poukázali na ochotu EÚ poskytnúť potrebné uistenia.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker tiež zopakoval, že rozvodová dohoda s Britániou nebude otvorená. "Je to dobrá priateľka a žena s veľkou odvahou. Robí si svoju prácu čo najlepším spôsobom. Oceňujem spôsob, akým sa s touto záležitosťou zaoberá," uviedol Juncker na adresu Mayovej a vysvetlil, že ak použil výraz, že "situácia je hmlistá", nebolo to na adresu premiérky, ale celkového postoja britskej strany. Upozornil, že pozorne sledoval diskusie britských poslancov o brexite a videl "hlbokú nedôveru parlamentu, pokiaľ ide o EÚ".

Nemecká kancelárka Angela Merkelová pred novinármi ohľadom brexitu zdôraznila, že írska poistka je vnímaná ako "poistná politika" len v tom prípade, ak rokovania o riadenom brexite zlyhajú.

Mayová je vo vlastnej strane pod tlakom protieurópskych konzervatívcov, ktorí chcú írsku poistku úplne odstrániť z dohody o brexite. To však podľa lídrov EÚ neprichádza do úvahy, lebo k renegociácii dohody nedôjde. V piatok to v Bruseli opätovne potvrdil aj írsky premiér Leo Varadkar, keď zdôraznil, že EÚ potrebuje mať právne záruky na zachovanie súčasného otvoreného režimu írsko-severoírskej hranice.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)