Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mayová: Vláda ešte nerozhodla, ako chce zmeniť dohodu s EÚ o brexite

Theresa Mayová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

EÚ trvá na tom, že o dohode o vystúpení Británie z Únie už nemôže znovu rokovať.

Brusel 30. januára (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová v stredu v parlamente vyhlásila, že jej vláda ešte nerozhodla, ako presne sa bude pokúšať zmeniť dohodu o brexite vyrokovanú s Európskou úniou, aby sa tak odstránili obavy z írskej poistky.

Parlament v Londýne v utorok večer odhlasoval, že opatrenie na hranici Írska a Severného Írska, zakotvené v dohode o brexite a nazývané tiež poistka (backstop), treba nahradiť bližšie nešpecifikovanými "alternatívnymi opatreniami".

Mnohí zákonodarcovia Spojeného kráľovstva sa obávajú, že "poistka" spôsobí, že Británia zostane zviazaná s obchodnými pravidlami Európskej únie. Poistka má totiž zabezpečiť, aby hranica medzi Írskom a Severným Írskom zostala otvorená, bez colných kontrol, vysvetľuje tlačová agentúra AP.

Keď Mayová v stredu v Dolnej snemovni britského parlamentu dostala otázku, aké alternatívy Británia namiesto poistky navrhuje, premiérka odpovedala, že "je množstvo návrhov, ako sa to dá urobiť". Uviedla, že medzi zvažovanými opatreniami je aj jednostranný mechanizmus pre odchod Británie, časové obmedzenie v platnosti "poistky" a "vzájomné uznanie a dôveryhodné obchodné schémy".

EÚ trvá na tom, že o dohode o vystúpení Británie z Únie už nemôže znovu rokovať.