Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Mayovej menšinová vláda podpísala dohodu so severoírskou DUP

Britská premiérka Theresa Mayová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Spoluprácou s DUP si zaistí tesnú väčšinu v 650-člennej snemovni.

Londýn 26. júna (TASR) - Menšinová vláda britskej konzervatívnej premiérky Theresy Mayovej podpísala dnes dohodu o spolupráci so severoírskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP). Informovala o tom agentúra DPA.

Mayovej Konzervatívna strana v predčasných voľbách konaných 8. júna stratila väčšinu v Dolnej snemovni britského parlamentu. Spoluprácou s DUP si zaistí tesnú väčšinu v 650-člennej snemovni.

DUP ako najväčšia severoírska strana podporuje zotrvanie Ulsteru v Spojenom kráľovstve. Vo vlaňajšom referende o zotrvaní Británie v EÚ podporila brexit, avšak nie jeho tvrdú podobu presadzovanú Mayovou.

Premiérka potrebovala desať hlasov DUP na schvaľovanie zákonov v parlamente a spoluprácu v kľúčových záležitostiach - napríklad pri rozpočte a hlasovaniach o vyslovení dôvery či nedôvery Mayovej v parlamente.

Zdroje blízke rokovaniam podľa spravodajskej stanice Sky News tvrdia, že DUP ako najväčšia politická strana v Severnom Írsku získala za podporu konzervatívcov prísľub dodatočných finančných prostriedkov za približne miliardu libier.

Dohodu podpísali na Downing Street č. 10 Gavin Williamson za konzervatívcov a Jeffrey Donaldson za DUP v prítomnosti premiérky Mayovej a líderky DUP Arlene Fosterovej.

"Ako sme načrtli na úvod rokovaní, zdieľame mnohé hodnoty týkajúce sa prosperity Spojeného kráľovstva, jednoty a väzby medzi jednotlivými časťami krajiny. Takisto zdieľame túžbu po zabezpečení silnej vlády schopnej napĺňať svoj program a riešiť otázky, akou je brexit alebo národná bezpečnosť," vyhlásila Mayová.

"Dohoda, ku ktorej sme dospeli, je veľmi dobrá. Teším sa na spoluprácu s vami," dodala premiérka na adresu DUP.

Severoírska strana požaduje za podporu konzervatívcov hmatateľné výhody v oblasti investícií do zdravotníctva, školstva, ako aj infraštruktúry. Niekoľkí konzervatívci však vyslovili obavy ohľadom spolupráce s DUP pre jej odpor k sobášom osôb rovnakého pohlavia a interrupciám.

Nie je to prvýkrát, keď konzervatívnu vládu v Spojenom kráľovstve podporujú severoírski unionisti. V rokoch 1996 a 1997 podporovala kabinet premiéra Johna Majora, ktorý prišiel o parlamentnú väčšinu odchodmi poslancov a doplňovacími voľbami, Ulsterská unionistická strana (UUP).