Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

M.Buričová: Rada Európy je znepokojená situáciou ľudských práv v Rusku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Pretrvávajúce zlyhávanie pri výkone spravodlivosti nestranným spôsobom podľa jej slov odhaľuje svojvoľný a nepodložený charakter právneho konania.

Brusel/Štrasburg 7. augusta (TASR) - Generálna tajomníčka Rady Európy (RE) Marija Pejčinovičová Buričová v nedeľu upozornila na zhoršujúcu sa situáciu v oblasti ľudských práv v Rusku, informuje spravodajca TASR.

Pejčinovičová Buričová vo vyhlásení pre médiá uviedla, že je vážne znepokojená "čoraz represívnejšími pokusmi" umlčať zákonnú kritiku zo strany oponentov, aktivistov a obyčajných občanov v dobe keď Rusko pokračuje vo svojej brutálnej agresii proti Ukrajine. "Rada Európy bude s nimi aj naďalej solidárna a podporovať ich ľudské práva všetkými možnými spôsobmi," uviedla.

Pripomenula, že Rada Európy pri niekoľkých príležitostiach žiadala, že opoziční politici Alexej Navaľnyj a Vladimir Kara-Murza musia byť bezodkladne prepustení. "Ruské úrady majú aj naďalej bezpodmienečnú povinnosť objasniť predchádzajúce pokusy o ich život," uviedla Pejčinovičová Buričová. Zároveň priznala, že je "zdesená" rozsahom, v akom ruské orgány aj naďalej zjavne porušujú záruky spravodlivého súdneho procesu ako aj ďalšie práva dvoch opozičných politikov.

Pretrvávajúce zlyhávanie pri výkone spravodlivosti nestranným spôsobom podľa jej slov odhaľuje svojvoľný a nepodložený charakter právneho konania, čím nevznikajú žiadne pochybnosti o politickom cieli odsúdenia týchto politikov.