Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Médiá: Českí konzervatívci nechcú vo frakcii ECR Orbána a jeho Fidesz

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán po stretnutí s Meloniovou minulý týždeň povedal, že Fidesz sa po voľbách do EP pridá k ECR.

Budapešť 7. februára (TASR) - Najväčšia česká konzervatívna strana ODS nepodporuje vstup maďarskej vládnej strany Fidesz do pravicovej euroskeptickej frakcie Európski konzervatívci a reformisti (ECR) v Európskom parlamente, ktorú vedie talianska premiérka Giorgia Meloniová. S odvolaním sa na webovú stránku Euractiv to konštatoval v stredu server telex.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Fidesz do ECR nepatrí a pre mňa i mnohých z nás vo frakcii je jeho prijatie úplne vylúčené. Vážne nepotrebujeme vo frakcii člena, ktorý posledné dva roky prostredníctvom Ukrajiny vydieral Európsku úniu. Orbán nemá nič spoločné s hodnotami ECR," napísala na platforme X poslankyňa EP za ODS Veronika Vrecionová.

Maďarský premiér Viktor Orbán po stretnutí s Meloniovou minulý týždeň povedal, že Fidesz sa po voľbách do EP pridá k ECR. Predsedníčka ECR však prijatie Fideszu podmienila tým, že sa Orbán vzdá svojho protiukrajinského postoja a zlepší svoj vzťah s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Fidesz opustil stredopravú Európsku ľudovú stranu (EPP) v marci 2021 a odvtedy nie je členom žiadnej frakcie EP. Fidesz už mesiace prejavuje záujem o vstup do ECR, ktorej členmi sú viacerí Orbánovi spojenci vrátane Meloniovej strany Talianske bratstvo a poľskej strany Právo a spravodlivosť (PiS), dodáva telex.hu.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)