Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Španielske spravodajské služby: Kremeľ môže za smrť ruského pilota

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Médiá v pondelok oznámili, že na základe odtlačkov prstov išlo o pilota Maxima Kuzminova. Španielske úrady však zatiaľ odmietli potvrdiť, či je obeťou naozaj Kuzminov.

Madrid 22. februára (TASR) - Španielske spravodajské služby uviedli, že Kremeľ je zodpovedný za smrť ruského pilota, ktorý vlani v auguste dezertoval na Ukrajinu a minulý týždeň ho našli mŕtveho v Španielsku. TASR o tom informuje na základe štvrtkových správ agentúry AFP a webovej stránky denníka El País.

Telo muža našli 13. februára neďaleko mesta Benidorm na juhu Španielska. V jeho tele sa nachádzali náboje. Španielske úrady jeho totožnosť potvrdili až neskôr.

Médiá v pondelok oznámili, že na základe odtlačkov prstov išlo o pilota Maxima Kuzminova. Španielske úrady však zatiaľ odmietli potvrdiť, či je obeťou naozaj Kuzminov, píše AFP. Hovorca španielskej Občianskej gardy (Guardia Civil), ktorá vedie vyšetrovanie, vo štvrtok uviedol, že v prípade nie sú žiadne nové informácie, a španielske ministerstvo obrany sa odmietlo vyjadriť.

Tento pilot preletel z Ruska na Ukrajinu vlani v auguste s plne vyzbrojeným vrtuľníkom. Počas úniku boli zastrelení dvaja ďalší členovia posádky. Rus dostal od Kyjeva po dezercii a odovzdaní vrtuľníka ukrajinskej armáde sumu v prepočte približne 496.000 dolárov.

Vojenská rozviedka ukrajinského ministerstva obrany (HUR) smrť pilota potvrdila. Ruské spravodajské služby účasť Moskvy na jeho zabití nepotvrdili ale ani nepopreli, píše AFP.

Španielska vláda podľa El País tento trestný čin považuje za vážnu záležitosť a v prípade potvrdenia účasti Kremľa sľubuje ráznu reakciu. Získať usvedčujúci dôkaz bude podľa španielskych tajných služieb mimoriadne náročné.