Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Médiá: Zelenskyj zrušil piatkovú návštevu Španielska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj čaká na príchod šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena v Kyjeve v utorok 14. mája 2024. Foto: TASR/AP

Zelenskyj sa mal stretnúť so španielskym kráľom Filipom VI. a v pláne bolo aj stretnutie s premiérom Pedrom Sánchezom, aby podpísali dohodu o bezpečnostných otázkach.

Madrid/Kyjev 15. mája (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa zdrojov zo španielskej kráľovskej rodiny zrušil svoju piatkovú návštevu Madridu. TASR sa odvoláva na správu portálu Euractiv.es.

Dôvody zrušenia návštevy nie sú známe. Zelenskyj sa mal stretnúť so španielskym kráľom Filipom VI. a v pláne bolo aj stretnutie s premiérom Pedrom Sánchezom, aby podpísali dohodu o bezpečnostných otázkach.

Podľa diplomatických zdrojov cestu ukrajinského prezidenta, ktorá mala zahŕňať aj Portugalsko, zrušili z dôvodu zložitej situácie, s ktorou jeho krajina bojuje v súvislosti s ruskou ofenzívou v Charkovskej oblasti, píše Euractiv.es.

Španielska vláda predtým plánovanú návštevu oficiálne neoznámila, hoci v pondelok vládne zdroje potvrdili, že prípravy prebiehajú. Ministerstvo zahraničných vecí v Madride a jeho šéf José Manuel Albares sa však potvrdeniu Zelenského návštevy vyhli.

"K akémukoľvek pohybu prezidenta Zelenského kdekoľvek vo svete sa v prvom rade z bezpečnostných dôvodov nebudem vyjadrovať, nebudem to potvrdzovať, popierať ani pridávať," dodal Albares.

Ostreľovanie Charkovskej oblasti ruskými jednotkami sa prudko zintenzívnilo v piatok 10. mája. V ten istý deň začala ruská armáda svoju ofenzívu v tomto sektore: ruskí vojaci prekročili hranicu na viacerých miestach na severozápade Ukrajiny a snažia sa obsadiť pohraničné obce na ukrajinskom území. Táto situácia podnietila Ukrajinu k evakuácii tisícov ľudí z oblasti.