Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Medián: Fidesz mierne stratil priaznivcov, opozícia posilnila

Na archívnej snímke Lajos Kósa. Foto: TASR/AP

Z výsledkov inštitútu Medián, ktoré budú zverejnené vo štvrtkovom vydaní týždenníka Heti Világgazdaság, ďalej vyplýva, že súhrnná podpora ďalších opozičných subjektov vzrástla z 21 na 23 percent.

Budapešť 31. januára (TASR) - Maďarská vládna strana Fidesz stratila koncom januára oproti vlaňajšiemu novembru dve percentá svojich priaznivcov, s 37 percentami však ešte stále výrazne vedie. Ultrapravicový Jobbik, ktorý je najsilnejšou opozičnou stranou, posilnil v uvedenom období z 11 na 13 percent.

Z výsledkov aktuálneho prieskumu inštitútu Medián, ktoré budú zverejnené vo štvrtkovom vydaní týždenníka Heti Világgazdaság, ďalej vyplýva, že súhrnná podpora ďalších opozičných subjektov vzrástla z 21 na 23 percent.

V kruhu priaznivcov vládnej strany možno podľa analýzy Mediánu pozorovať mierne zneistenie, v novembri totiž účasť na parlamentných voľbách 8. apríla avizovalo 75 percent, ale v januári už iba 70 percent opýtaných.

K urnám avizovalo v tomto prieskume prístup 56 percent všetkých respondentov, o štyri percentá viac než pred uplynulými voľbami.

spravodajca TASR Ladislav Vallach