Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Medvedev: Jednotné Rusko zažíva krízu dôvery

Na archívnej snímke ruský premiér Dmitrij Medvedev. Foto: TASR/AP

V uplynulých týždňoch v Rusku rezonoval prípad zadržania investigatívneho novinára Ivana Golunova, ktorý pracuje pre spravodajský portál Meduza.

Moskva 1. júla (TASR) - Líder vládnej strany Jednotné Rusko a premiér Dmitrij Medvedev apeloval na svojich spolustraníkov, aby podporovali investigatívnu žurnalistiku, a navrhol organizovať súťaž o najlepší investigatívny článok.

V článku zverejnenom v pondelok v denníku Izvestija pritom Medvedev zdôraznil, že táto podpora sa týka práce skutočných investigatívnych novinárov, "nie tých, ktorí vyrábajú a šíra falošné správy".

V článku, ktorý vyšiel krátko pred zjazdom vládnej strany, Medvedev vyzval spolupracovníkov, aby "sa naučili komunikovať a spolupracovať" s investigatívnymi novinármi.

Žiada tiež členov strany, aby podporovali "externých kontrolórov" - médiá, blogerov, občianskych aktivistov, ktorí šíria informácie na sociálnych médiách.

"S tými, ktorí skutočne odhaľujú akútne problémy, zápasia s nespravodlivosťou a porušovaním zákona, musíte budovať úzke partnerstvá," apeloval Medvedev.

Vo svojom článku priznáva, že Jednotné Rusko zažíva zo strany občanov krízu dôvery. Poukázal na to, že "nadutosti a chrapúnstva" môžu stranu zbaviť práve vnútorné a vonkajšie kontrolné mechanizmy vrátane článkov v médiách.

V uplynulých týždňoch v Rusku rezonoval prípad zadržania investigatívneho novinára Ivana Golunova, ktorý pracuje pre spravodajský portál Meduza.

Zadržaný bol na základe podozrenia z prechovávania drog. Tie sa našli nielen uňho pri zadržaní, ale aj v jeho byte. Novinár tvrdí, že drogy mu policajti podhodili. Je tiež presvedčený, že ide o pomstu za jeho investigatívne články, ktoré sa týkali biznisu v pohrebných službách.

Na Golunovovu podporu sa spustila mohutná kampaň, ktorej dôsledkom bolo, že trestného stíhanie voči nemu bolo ukončené. Príslušné úrady teraz naopak vyšetrujú konanie policajtov zasahujúcich pri Golunovovom zadržaní.