Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Medvedev: Moskva sa bude usilovať pomstiť sa za sankcie Západu

Na archívnej snímke Dmitrij Medvedev. Foto: TASR/AP

Medvedev Rusov vyzval, aby v oblasti hospodárstva vytvárali pre Západ ťažkosti a podnecovali verejnú nespokojnosť s politickými opatreniami úradov západných krajín.

Moskva 24. februára (TASR) - Moskva sa bude usilovať pomstiť sa za rozsiahle sankcie, ktoré voči Rusku zaviedli krajiny Západu. Uviedol to v sobotu ruský exprezident Dmitrij Medvedev. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Dôvod (pre sankcie) je jasný: čím horšie sa majú občania Ruska, tým lepšie pre západný svet," napísal Medvedev v aplikácii Telegram. "Musíme na to pamätať a mstiť sa, kdekoľvek to je možné," dodal.

Medvedev Rusov vyzval, aby v oblasti hospodárstva vytvárali pre Západ ťažkosti a podnecovali verejnú nespokojnosť s politickými opatreniami úradov západných krajín.

Spojené štáty v piatok oznámili viac ako 500 nových sankcií v reakcii na smrť ruského opozičného politika Alexeja Navaľného a v súvislosti s druhým výročím začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Tieto opatrenia zasiahnu finančný sektor Ruska vrátane platobného systému Mir či vojenský priemysel, siete verejného obstarávania a subjekty na viacerých kontinentoch, ktoré obchádzajú už uložené sankcie.

Členské krajiny EÚ prijali 13. balík sankcií, ktorý sa podľa Európskej komisie zameriava na ďalšie obmedzenie prístupu Ruska k vojenských technológiám (najmä dronov) a rozšírenie sankčného zoznamu. Opatrenia sa vzťahujú na 106 osôb a 88 právnych subjektov. Celkovo je na sankčnom zozname EÚ už 2000 osôb a subjektov.

Nový balík sankcii vo štvrtok ohlásila aj Británia. Sú zamerané voči 50 jednotlivcom a subjektom s cieľom oslabiť zbrojný arzenál ruského prezidenta Putina a zmenšiť objem financií, ktoré môže Rusko na vojnu vynakladať. Sankčné opatrenia v koordinácii s Britániou a USA oznámila v piatok aj Kanada.