Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Medvedev: Rusko možno preruší diplomatické vzťahy s Ukrajinou

Ruský premiér Dmitrij Medvedev. Foto: FOTO TASR/AP

Dôvodom majú byť hlásené bezpečnostné incidenty na Krymskom polostrove. Rusko nezvažuje, že umožní vstup pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe na anektovaný Krym.

Moskva 12. augusta (TASR) - Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes vyhlásil, že Rusko možno preruší diplomatické vzťahy s Ukrajinou pre hlásené bezpečnostné incidenty na Krymskom polostrove - teda zrejme podnikne krok, ktorý neurobilo ani po anektovaní Krymu či spustení podpory separatistom na východe Ukrajiny.

Ruské štátne tlačové agentúry dnes citovali Medvedeva, ktorý podľa nich povedal, že by nebol rád, kedy sa vzťahy prerušili, ale "ak nebude iná možnosť zmeniť situáciu, prezident možno podnikne tento krok".

Napriek anektovaniu ukrajinského Krymského polostrova Ruskom v roku 2014 a bojov na východe Ukrajiny Kyjev a Moskva neprerušili diplomatické styky.

Oznámenie Medvedeva prišlo po tom, ako Ukrajina uviedla vo štvrtok do stavu bojovej pohotovosti svojich vojakov rozmiestnených popri faktických hraniciach s Krymom a so separatistickými povstalcami na východe. Zároveň sa kvôli Krymu stupňuje vojna slov medzi Ruskom a Ukrajinou, dodala svetová agentúra AP.

Ukrajina má obavy


Ukrajina nezaznamenala za posledných niekoľko dní žiadne výrazné zintenzívnenie bojov vo východnej oblasti Donbas - napriek tomu, že sa medzi Kyjevom a Moskvou stupňuje napätie kvôli situácii okolo Krymu. Vyhlásil to dnes hovorca ukrajinskej armády Oleksandr Motuzjanyk, ktorého citovala agentúra Reuters.

Na Ukrajine pribúdajú obavy, že Rusko zrejme plánuje rozvíriť väčšie boje vo vojne medzi Kyjevom a proruskými separatistami na východe Ukrajiny, po tom, čo Moskva obvinila tento týždeň Kyjev zo snáh vyprovokovať konflikt o Krym. Rusko tento ukrajinský polostrov anektovalo v roku 2014.

"Za posledných niekoľko dní sme nezaznamenali žiadne výrazné zvýšenie bojov," povedal Motuzjanyk na brífingu vysielanom v televízii. "Žiaľ, ilegálne ozbrojené skupiny nedodržiavajú prímerie (dohodnuté v Minsku), ale priemerný počet prípadov ostreľovania je do veľkej miery na rovnakej úrovni," dodal hovorca.

FBS: Podarilo predísť teroristickým útokom

Ruská spravodajská služba FSB v stredu 10. augusta informovala, že na Kryme sa podarilo predísť teroristickým útokom, ktoré údajne pripravovala hlavná správa rozviedky ukrajinského ministerstva obrany. Cieľom útokov mala byť infraštruktúra na Krymskom polostrove. Podľa krymských bezpečnostných orgánov v súvislosti s tým zadržali na Kryme sedem podozrivých osôb.

Kyjev tieto obvinenia rozhodne odmietol. V dôsledku eskalácie na Kryme ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok nariadil uviesť jednotky ukrajinskej armády rozmiestnené pri hraniciach s Krymom a na kontaktnej línii v Donbase do stavu bojovej pohotovosti.

Kyjev vyzval Moskvu, aby umožnila vstúpiť OBSE na Krym

Rusko nezvažuje umožnenie vstupu pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na anektovaný Krymský polostrov. Vyhlásil to dnes ruský vyslanec pri OBSE Alexander Lukaševič.

Diplomat, ktorého cituje agentúra TASS, pripomenul, že Krymská republika po svojom včlenení do Ruskej federácie v roku 2014 nie je mandátovým územím špeciálnej pozorovateľskej misie OBSE. "Existuje jasne zadefinovaný mandát, ktorý zahŕňa súčasné územie Ukrajiny," zdôraznil Lukaševič.

Kyjev dnes vyzval ruské ministerstvo zahraničných vecí, aby umožnilo predstaviteľom špeciálnej pozorovateľskej misie OBSE navštíviť Krym so zámerom zhodnotenia aktuálnej situácie na tomto čiernomorskom polostrove.

Ruská armáda medzitým ohlásila rozmiestnenie ďalších protivzdušných striel na Kryme. K danému opatreniu však Moskva pristúpila ešte v júli, pred nedávnym vyhrotením napätých vzťahov so susednou Ukrajinou, informuje stanica BBC.