Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Medvedev sa dištancoval od článku o okupácii ČSSR, web zverejnil nový

Na archívnej snímke Dmitrij Medvedev. Foto: TASR/AP

Medvedev povedal, že článok je osobným názorom autora a neodráža stanovisko ruskej vlády.

Moskva 22. novembra (TASR) - Český prezident Miloš Zeman sa v stredu pri Moskve stretol s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom. Príležitosť využil aj na to, aby sa ohradil proti článku uverejnenom na webe ruskej armádnej televízie TVZvezda.ru, ktorý obhajoval inváziu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968. Od článku sa podľa Českej televízie dištancoval aj ruský premiér.

Zeman text označil za čin "novinárskeho šialenca s vylízaným mozgom". Zároveň uviedol, že ak ruské vedenie článok jasne neodmietne, pôjde o "vážne narušenie česko-ruských vzťahov".

Medvedev podľa servera Novinky.cz následne povedal, že článok je osobným názorom autora, na čo upozorňovala i redakcia webu, a neodráža stanovisko ruskej vlády.

Článok okrem iného tvrdil, že Československo malo byť Sovietskemu zväzu vďačné za rok 1968, pretože invázia zabránila prevratu organizovanému Západom. V materiáli sa tiež upozorňuje na to, že Československo dodávalo hitlerovskému Nemecku počas druhej svetovej vojny zbrane a prispievalo tak k prelievaniu sovietskej krvi.

Autor článku Leonid Maslovskij má povesť publicistu, ktorý sa usiluje rehabilitovať sovietske zriadenie. Maslovského články o histórii vychádzajú na webe každý týždeň, minule písal o udalostiach v Maďarsku v roku 1956 a týždeň predtým o povstaní v NDR v roku 1953, ktoré Sovieti tvrdo potlačili.

Za nešťastný text hrubo prekrucujúci dejiny označil v stredu článok publikovaný na webe ruskej armádne stanice Zvezda aj štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí SR Lukáš Parízek.

"Myslím, že ten titulok je sám o sebe poburujúci. Nepochybne budeme vyžadovať reakciu a odôvodnenie z ruskej strany," povedal Parízek. Dodal, že Bratislava bude svoj postoj tlmočiť aj ruskému veľvyslancovi na Slovensku a že príslušné kroky uskutoční aj slovenský zastupiteľský úrad v Moskve.

Redakcia internetovej stránky armádneho televízneho kanála Zvezda však v stredu prudko zmenila názor, napísal server Aktuálně.cz. Svoj pôvodný text, ktorý kritizoval prezident Zeman a dištancoval sa od neho aj ruský premiér, zo svojho webu stiahla.

Nahradila ho novým článkom, ktorý inváziu do Československa označuje za "nezmyselnú". Českého prezidenta Miloša Zemana naopak oslavuje ako "odvážneho" a "principiálneho" človeka, ktorý sa už vtedy vedel sovietskej okupácii postaviť.