Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

PRIESKUM: Medvedevovi za mesiac klesla popularita z 52 na 42 percent

Ruský premiér Dmitrij Medvedev. Foto: TASR

S prezidentom Vladimirom Putinom bolo v marci spokojných 82 percent respondentov (vo februári ich bolo 84 percent).

Moskva 5. apríla (TASR) - Podiel ruských občanov, ktorí schvaľujú pôsobenie Dmitrija Medvedeva na poste predsedu vlády, klesol od februára do marca z 52 na 42 percent. Informovala o tom dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na výsledky prieskumu inštitútu Levada-centr.

S prezidentom Vladimirom Putinom bolo v marci spokojných 82 percent respondentov (vo februári ich bolo 84 percent).

Medvedev sa pred mesiacom stal terčom obvinení Fondu pre boj proti korupcii (FBK), na ktorého čele stojí opozičný politik a blogér Alexej Navaľnyj. Ten Medvedeva v dokumentárnom filme "Pre vás žiadny Dimon" zverejnenom na kanáli YouTube obvinil, že vlastní niekoľko luxusných nehnuteľností a je na vrchole rozsiahlej korupčnej schémy.

Názov filmu si jeho autori "požičali" od Medvedevovej hovorkyne, ktorá sa v jednom z rozhovorov takto ohradila voči zvyku novinárov hovoriť o Medvedevovi ako o Dimonovi, čo sa v Rusku považuje za azda až príliš familiárnu podobu mena Dmitrij.

Podľa autorov filmu Medvedev cez dobročinné nadácie a organizácie úradne zapísané na mená premiérovi blízkych ľudí - príbuzných či bývalých spolužiakov - vlastní drahé nehnuteľnosti zakúpené za peniaze oligarchov a s pôžičkami od štátnych bánk.

Ruský premiér sa k týmto tvrdeniam vyjadril prvýkrát až tento utorok, a to na stretnutí s robotníkmi v Tambove, keď vyhlásil, že ide o "nezmysel" a "zdrapy papiera". Navaľného - bez toho, aby uviedol jeho meno - obvinil, že ide za svojím konkrétnym politickým cieľom, kvôli ktorému "ťahá ľudí do ulíc" a používa mládež ako svoj obranný štít. Medvedev ubezpečil, že má pevné nervy a bude pracovať ďalej bez ohľadu na útoky a provokácie.

Ako uviedla rozhlasová stanica Echo Moskvy, predstavitelia FBK sú sklamaní Medvedevovou reakciou. Podľa právnika FBK Ivana Ždanova "premiér v podstate nič nepovedal". "Nereagoval na vyšetrovanie (FBK) ani v jedinom bode," upozornila jeho kolegyňa Ľubov Soboľová. Podľa nej sa Medvedev teraz "snaží o protiútok, aj keď jediný spôsob, ako by sa mohol očistiť, je vyjadriť sa k jednotlivým obvineniam".

FBK a poslanec za Komunistickú stranu Ruskej federácie Valerij Raškin v súvislosti s týmto prípadom dali podnet na Vyšetrovací výbor Ruskej federácie.

Vzhľadom na nečinnosť ruských úradov Navaľnyj na 26. marca zvolal mítingy proti korupcii, ktoré sa konali vo viacerých veľkých mestách Ruska. V Moskve bolo toto zhromaždenie úradmi nepovolené a došlo na ňom k zadržaniu od 500 do 1000 ľudí. Medzi nimi bol aj Navaľnyj, ktorý bol neskôr odsúdený na zaplatenie pokuty za nedovolené zhromažďovanie a na 15 dní väzenia za kladenie odporu pri zatýkaní.