Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Medzi Fideszom a KDNP je rozkol kvôli členstvu v EPP

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Fidesz opustil Európsku ľudovú stranu 18. marca.

Budapešť 16. mája (TASR) - V bloku maďarských vládnych strán Fidesz-KDNP je rozkol po tom, čo KDNP trvá na členstve v poslaneckom klube Európskej ľudovej strany (EPP) v Európskom parlamente, pričom Fidesz tvrdí, že EPP je ľavicový subjekt a je zástancom vojny. Upozornil na to vo štvrtok server 444.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"EPP je ľavicová strana vedená Manfredom Weberom, ktorá je žiaľ silne provojnová," vyhlásil riaditeľ Fideszu pre komunikáciu Tamás Menczer v stredajšom rannom vysielaní komerčnej televízie ATV. Menczer dodal, že čaká, kedy vylúčia z tejto straníckej rodiny aj KDNP.

Kvôli Menczerovmu vyjadreniu sa ATV obrátila na KDNP. "Otázka odchodu KDNP z EPP sa ani len nevynorila, pretože KDNP bolo riadnymi členom oboch predchodcov strany európskych ľudovcov," reagoval predseda KDNP Zsolt Semjén, ktorý dodal, že jeho strana má historické právo v EPP.

"Prítomnosť KDNP v EPP je tiež národným záujmom, keďže je to je najsilnejšia frakcia v EP," dodal Semjén s poznámkou, že aj v EPP vládne niekoľko názorov, pričom KDNP posilňuje protivojnový pozíciu.

Fidesz opustil Európsku ľudovú stranu 18. marca. Príčinou boli nové ustanovenia, ktoré umožňujú pozastavenie členstva alebo vylúčenie celých skupín (strán) z radov ľudovcov.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)