Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Medzinárodná organizácia pre migráciu hodlá vstúpiť do štruktúr OSN

Na snímke generálny riaditeľ Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) William Lacy Swing počas tlačovej konferencie 28. júna 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Medzinárodná organizácia pre migráciu vznikla pred 65 rokmi, zároveň vo štvrtok oznámila, že do jeho radov vstúpia tri nové štáty: Čína, Šalamúnove ostrovy a Tuvalu.

Ženeva 1. júla (TASR) - Lídri Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) jednomyseľne odsúhlasili, aby sa IOM stala súčasťou štruktúr OSN. Informovala o tom v noci nadnes agentúra AP.

Toto medzivládne teleso, založené pred 65 rokmi, zároveň vo štvrtok oznámilo, že do jeho radov vstúpia tri nové štáty: Čína, Šalamúnove ostrovy a Tuvalu, čím sa počet členských krajín IOM zvýši na celkovo 165.

Úsilie rady IOM o vstup tejto organizácie do štruktúr OSN a jej pridružených inštitúcií ako Svetová obchodná organizácia (WTO) bude prerokované Valným zhromaždením OSN.

Generálny riaditeľ IOM William Swing označil tento krok za "kľúčový okamih" pre túto inštitúciu v čase, keď je každý siedmy obyvateľ sveta považovaný za migranta.

Medzinárodná organizácia pre migráciu očakáva v tejto súvislosti rozšírenie partnerskej spolupráce. Ako bude formulovať svoju aktivitu popri Úrade vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), však lídri IOM nešpecifikovali.