Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Mongolsko sa pripravuje na DZUD, hrozí humanitárna kríza

Na ilustračnej foto obyvatelia Mongolska. Foto: TASR/AP

Vlani dzud spôsobil úhyn milióna kusov dobytka, čo malo negatívne dôsledky pre väčšinu Mongolov, ktorí dobytok chovajú na mlieko či mäso a ekonomicky od svojich stád závisia.

Peking 21. decembra (TASR) - Medzinárodné humanitárne agentúry varujú pred potenciálnou humanitárnou krízou v Mongolsku, ktoré tento rok zasiahli nezvyčajne kruté mrazy. Predpokladá sa, že extrémne mrazy sa ešte môžu zhoršiť.

Organizácia Save the Children v utorok informovala, že Mongolsko zasiahol klimatický jav známy pod miestnym názvom dzud, ktorý sa síce zvyčajne prejavuje raz za desať rokov, ale jeho dôsledky niekedy trvajú aj dve po sebe idúce zimy.

Dzud sprevádza extrémne silné sneženie, v ktorého dôsledku mnoho hospodárskych zvierat uhynie od hladu alebo zamrzne. Vlani dzud spôsobil úhyn milióna kusov dobytka, čo malo negatívne dôsledky pre väčšinu Mongolov, ktorí dobytok chovajú na mlieko či mäso a ekonomicky od svojich stád závisia.

Mongolská vláda minulý týždeň rokovala s predstaviteľmi viacerých medzinárodných organizácií, vrátane Save the Children, Červeného kríža či Rozvojového programu OSN, o dodávkach vykurovacích zariadení, paliva či zdravotníckeho materiálu.