Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Medzinárodný deň mierových síl OSN si pripomíname 29. mája

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

29. mája 1948 boli pod modrou zástavou rozmiestnené mierové sily na Blízkom východe. Táto operácia sa stala prvou misiou medzinárodného spoločenstva zameranou na udržanie mieru.

New York 28. mája (TASR) - Medzinárodný deň mierových síl OSN bol vyhlásený v roku 2002. Pripomína sa od roku 2003 vždy 29. mája. V tento deň preto, lebo 29. mája 1948 boli pod modrou zástavou rozmiestnené mierové sily na Blízkom východe. Táto operácia sa stala prvou misiou medzinárodného spoločenstva zameranou na udržanie mieru.

V rezolúcii Organizácie spojených národov k vyhláseniu Medzinárodného dňa mierových síl OSN sa zdôrazňuje, že 29. máj sa má pripomínať každý rok s cieľom vzdať poctu všetkým mužom a ženám, vojakom, policajtom, ako aj civilným expertom, ktorí doteraz pôsobili a pôsobia v mierových silách OSN.

"Misie medzinárodného krízového manažmentu pod vlajkou OSN sú jedným z pilierov našej angažovanosti pri udržiavaní mieru v krízových oblastiach, rovnako ako naše nasadenie pod vlajkami EÚ a NATO," povedala TASR hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Slovenská republika vysiela od svojho vzniku v roku 1993 vojakov s cieľom podporiť mier pod záštitou rôznych medzinárodných organizácií, ako sú OSN, Severoatlantická aliancia, Európska únia alebo Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Počas uplynulých viac ako 70 rokov schválila Bezpečnostná rada OSN vyše 60 mierových operácií, v ktorých dovedna pôsobilo viac ako milión príslušníkov modrých prílb. V súčasnosti ich je vo svete v rámci 12 mierových misií nasadených približne 85.000.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

"Aktuálne je v dvoch misiách OSN nasadených 240 vojakov a vojačiek Ozbrojených síl SR. Ide o misie UNFICYP na Cypre a UNTSO v Egypte, Sýrii a v Libanone," spresnila pre TASR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Po prvý raz sa slovenskí vojaci zapojili do mierovej misie OSN v rokoch 1993-1996 v rámci misie UNPROFOR v bývalej Juhoslávii. Príslušníci Ženijného práporu v Seredi vtedy zabezpečovali podporu medzinárodných jednotiek na území Chorvátska a Bosny a Hercegoviny v oblasti odmínovania, opráv komunikácií, stavby a obnovy mostov. Zároveň pomáhali miestnemu obyvateľstvu pri obnove zničenej infraštruktúry. Počas tohto obdobia postavili 37 mostov, upravili 631 kilometrov ciest, zlikvidovali viac ako 30 ton munície rôzneho druhu a na prítomnosť mín preverili 363 km ciest a plochu s rozlohou takmer dva milióny metrov štvorcových.

V mierových operáciách pôsobilo doteraz takmer 11.000 slovenských vojakov a to v 16 rôznych misiách od Východného Timoru, cez Blízky východ, Afriku po Balkán.

Počas Medzinárodného dňa mierových síl OSN sa zároveň pripomína pamiatka tých, ktorí pri výkone služby v mierových operácií priniesli najvyššiu obeť a položili v nich život. Počas 73 rokov zahynulo pri výkone službe v prospech mieru viac ako štyri tisíc príslušníkov mierových síl OSN. V operáciách medzinárodného krízového manažmentu zahynulo aj 58 slovenských vojakov, z toho šesť v mierových misiách OSN.

Zdroj: www.mzv.sk, www.aos.sk, www.mosr.sk, https://peacekeeping.un.org