Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Medzinárodný deň migrantov: EÚ potvrdila záväzky chrániť ľudské práva

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Komisia zdôraznila, že hlavnými bodmi komplexného prístupu EÚ k migrácii sú hľadanie riešenia problémov nelegálnej migrácie; boj proti pašovaniu migrantov a obchodovaniu s ľuďmi;

Brusel 17. decembra (TASR) - Pri príležitosti nadchádzajúceho Medzinárodného dňa migrantov (18. december) Európska komisia (EK) a vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová urobili v pondelok spoločné vyhlásenie, v ktorom sa opätovne zaviazali chrániť ľudské práva migrantov.

Komisia a Mogheriniovej Európsky úrad pre vonkajšiu činnosť upozornili, že história ľudstva je históriou migrácie, lebo už tisíce rokov ľudia z rôznych dôvodov migrujú z jedného miesta na druhé a budú tak robiť aj naďalej.

Podľa údajov EK je v súčasnosti na svete okolo 258 miliónov ľudí v pozícii migrantov.

"Pri príležitosti Medzinárodného dňa migrantov Európska únia opätovne potvrdzuje svoj trvalý záväzok chrániť ľudské práva migrantov, predchádzať nebezpečným nelegálnym cestám a namiesto toho zabezpečiť príležitosti pre zákonnú migráciu a bezpečné cesty pre migrantov," uvádza sa v spoločnom dokumente, ktorý eurokomisia zaslala médiám.

Komisia pripomenula, že EÚ za týmto účelom spolupracuje s partnermi po celom svete, či už ide o krajiny pôvodu migrantov, tranzitné alebo cieľové krajiny alebo medzinárodné organizácie.

"Migrácia si vyžaduje globálne a spolupracujúce aliancie. Žiadna krajina nemôže riešiť otázku migrácie sama - ani v Európe, ani inde vo svete. Toto je hlavný odkaz globálnej dohody o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii, ktorá poskytne globálny rámec na zlepšenie riadenia migrácie," uvádza sa v spoločnom vyhlásení s odkazom na dohodu, ktorá viac ako 160 krajín sveta podpísalo pred týždňom v Marrákeši.

Komisia zdôraznila, že hlavnými bodmi komplexného prístupu EÚ k migrácii sú hľadanie riešenia problémov nelegálnej migrácie; boj proti pašovaniu migrantov a obchodovaniu s ľuďmi; zabezpečenie primeranej ochrany pre tých, ktorí ju potrebujú; lepšia správa vonkajších hraníc Európy a zároveň snaha umožniť legálne migračné kanály.

Valné zhromaždenie OSN so zreteľom na zvyšujúci sa počet migrantov vo svete 4. decembra 2000 schválilo Medzinárodný deň migrantov, ktorý si medzinárodné spoločenstvo pripomína každoročne 18. decembra.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)