Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Medzinárodný prototyp kilogramu nahradí výpočet na základe konštanty

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Kilogramový valec zliatiny platiny a irídia, uložený v Medzinárodnom úrade pre váhy a miery (BIPM) v Sévres na predmestí Paríža, a jeho kalibrované kópie sa používajú už od roku 1889.

Paríž 16. novembra (TASR) - Účastníci Generálnej konferencie pre miery a váhy (GCPM) v piatok vo francúzskom Versailles podľa očakávania schválili nový spôsob určovania hmotnosti jedného kilogramu na základe vedeckej metódy. Do platnosti by tento nový spôsob mal vstúpiť od 20. mája 2019. Informovala o tom agentúra AP.

Valec vyrobený zo zliatiny 90 percent platiny a desiatich percent irídia tak na základe rozhodnutia delegátov z viac ako 50 krajín nahradí definícia vychádzajúca z Planckovej konštanty, ktorá je jednou zo základných fyzikálnych konštánt. Táto metóda na výpočet kilogramu podľa vedcov nepodlieha deformáciám vo forme prachu alebo rozkladu materiálu, ktoré ovplyvňujú kovový valec, a je presnejšia pri určovaní veľmi malých alebo veľmi veľkých hmotnostných hodnôt.

Ľudia túto zmenu podľa agentúry AP v bežnom živote nepocítia. Podľa vedcov však predstavuje malú revolúciu v rámci merania a váženia, ktoré sú dôležité pre základné ľudské činnosti, ako napríklad medzinárodný obchod.

Zo siedmich základných jednotiek medzinárodnej sústavy SI je kilogram poslednou, ktorá sa určuje pomocou fyzického objektu, informoval portál The New York Times.

Okrem kilogramu do SI patrí aj meter ako jednotka dĺžky, sekunda (čas), ampér (elektrický prúd), kelvin (termodynamická teplota), mól (látkové množstvo) a kandela (svietivosť).

Pôvodný kovový valec a jeho šesť kópií ostanú v prísne stráženom trezore v Sévres na predmestí Paríža. Vedci chcú pozorovať, ako sa bude ich hmota meniť postupom času.