Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Melania Trumpová navštívila v Ghane bývalú otrokársku pevnosť

Prvá dáma Spojených štátov Melania Trumpová pricestovala v utorok 2. októbra 2018 do Ghany, kde začala svoju prvú samostatnú zahraničnú cestu. Z Ghany zamieri do Kene, Malawi a Egypta. Na snímke prvá dáma USA Melania Trumpová (vľavo) bozkáva dieťa počas návštevy nemocnice v ghanskej metropole Akkra 2. októbra 2018. Foto: TASR/AP

Ghana je prvou zo zastávok Trumpovej týždenného turné po štyroch afrických štátoch.

Cape Coast 3. októbra (TASR) - Prvá dáma Spojených štátov Melania Trumpová navštívila v stredu jeden z tzv. otrokárskych zámkov v Cape Coast na pobreží Ghany, v minulosti požívaný ako jedno z centier zaoceánskeho obchodu s otrokmi, píše agentúra DPA.

Ghana je prvou zo zastávok Trumpovej týždenného turné po štyroch afrických štátoch. Ide o jej prvú zahraničnú cestu v pozícii prvej dámy USA bez manžela Donalda Trumpa.

Trumpová oblečená v olivovom kabátiku a svetlohnedých nohaviciach začala svoju návštevu ghanského zámku prehliadkou miestnosti pomenovanej po predchádzajúcom americkom prezidentovi Barackovi Obamovi.

Bývalý šéf Bieleho domu navštívil toto miesto v roku 2009 spoločne s manželkou Michelle a dvoma dcérami. Pevnosť na ghanskom pobreží v ňom vtedy podľa vlastných slov vyvolala spomienky na návštevu nacistického koncentračného tábora v Nemecku.

Trumpovú v utorok v ghanskom hlavnom meste Akkra privítala prvá dáma Ghany Rebecca Akufová-Addová v sprievode tradičných hudobníkov a tanečníkov. Obe prvé dámy následne navštívili tamojšiu detskú nemocnicu Ridge Hospital.

Trumpová sa na svojej ceste po štyroch afrických krajinách zameriava na podporu životných podmienok detí, zdravotnej starostlivosti, vzdelávania, cestovného ruchu a ochrany pamiatok. Z Ghany zamieri do Kene, Malawi a Egypta.

Pred odchodom prvá dáma USA vyhlásila, že sa teší na návštevu "štyroch krásnych a veľmi odlišných afrických krajín". "Zaujíma sa o Afriku, pretože tu ešte nikdy nebola, a vie, že každá krajina ponúka jedinečnú históriu a kultúru," uviedla šéfka jej kancelárie pre styk s verejnosťou Stephanie Grishamová.