Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Melbourne bolo dejiskom predvolebnej demonštrácie za vyššie mzdy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V kampani pred voľbami, ktoré sa uskutočnia v máji, sa chce opozičná Austrálska strana práce (ALP) zameriavať práve na stagnujúce platy Austrálčanov.

Melbourne 10. apríla (TASR) - Desiatky tisíc ľudí pochodovali v stredu austrálskym mestom Melbourne, kde sa v období pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami dožadovali lepších pracovných podmienok a vyšších miezd. Informovala o tom agentúra AFP.

V kampani pred voľbami, ktoré sa uskutočnia v máji, sa chce opozičná Austrálska strana práce (ALP) zameriavať práve na stagnujúce platy Austrálčanov. Tí podľa spriaznených odborov zažívajú "najväčší úpadok vo svojom životnom štandarde za 30 rokov".

Vládnuca konzervatívna koalícia, ktorú tvoria Liberálna strana Austrálie (LPA) a Národná strana Austrálie (NPA), tvrdí, že najlepším spôsobom, ako podporiť zvyšovanie miezd, sú škrty v zdaňovaní podnikov.

Mnohí demonštranti mali na sebe pracovné oblečenie vo výrazných farbách a niesli transparenty vyzývajúce na "zmenu pravidiel". Premiér austrálskeho štátu Viktória Daniel Andrews označil toto zhromaždenie za odkaz vláde v Canberre, že Austrálčania požadujú náležité "životné minimum".

Doprava v Melbourne bola stredajším protestom narušená už druhýkrát v tomto týždni. V pondelok blokovali premávku na rušných uliciach aktivisti presadzujúci práva zvierat.